Brassfestival-SIGNAL 2018

Gävle Symfoniorkester
Dirigent: Stefan Solyom
Stockholms Kammarbrass

Nyman For John Cage (15 min)
Foss Night Music for John Lennon (15 min)
PAUS (20 min)
Janacek Sinfonietta (bearbetning av Heinz Stolba) (25 min)

Välkommen till en musikalisk hyllning till brassmusiken med en av Europas ledande ensembler – Stockholms Kammarbrass.  Konserten ingår i brassfestivalen Signal som visar upp brassinstrumentens häpnadsväckande möjligheter med allt från varma lyriska melodier till tromboner laddade med musikalisk sprängkraft.

Den brittiske kompositören Michael Nymans förföriska minimalism har en sällsam förmåga att suga tag i lyssnaren och inte släppa greppet. Hans musik till filmen Pianot gjorde honom känd för en långt bredare krets lyssnare än den som vanligen intresserar sig för nutida musik. Hans For John Cage vi här får höra hade från början arbetsnamnet Canons, Chorales and Waltzes, men samma dag han skrev färdigt stycket läste han att tonsättaren och ljudkonstnären John Cage dött. Deras musik har inga som helst likheter, men Nyman döpte ändå sitt stycke efter Cage för att visa respekt för hans sällsamma musik.

En liknande historia finns också bakom Lukas Foss Music for John Lennon. Han började arbeta på sitt stycke för brasskvintett och kammarorkester samma morgon som John Lennon sköts utanför sitt hem på Mannhattan i New York. Inte heller här finns det några likheter mellan kompositören Lukas Foss och Lennons eller Beatles musik.  Däremot har orkestern kompletterats med en elgitarr och den upphöjda stämningen är en hyllning till en av popmusikens största personligheter.

Som kontrast och avslutning hör vi Leos Janaceks jublande Sinfonietta. Den tillägnades Tjeckoslovakiens armé och Janacek sa själv att den var avsedd att uttrycka ”vår tids fria människa, i hela sin skönhet och glädje, sin styrka, tapperhet och strävan efter seger.” Heinz Stolba har i sin bearbetning reducerat den stora orkestern och gjort den spelbar i fler sammanhang, och samtidigt lyft fram inledningens och finalens starka fanfarkänsla.

Video

Foss Night Music for John Lennon

Janacek Sinfonietta

Lösbiljetter släpps 14 augusti.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen