Datum och tid:

Lördag 10 november, 19:00

Darya & Månskensorkestern

I mer än tio år har darya och Månskensorkestern spelat världens vemodigaste musik finsk tango, skapat prisbelönt filmmusik och samarbetat med musiker som Frida Hyvönen och Anna Järvinen. De har under 2018 släppt sitt första album med eget material och gör succé var de än spelar. Konserten i Gävle Konserthus kommer garanterat inte vara något undantag och vill ni se och höra finsk tango av högsta klass beger ni er till konserthuset från den 14 augusti och hämtar en obligatorisk fribiljett. Antalet biljetter är begränsat så först till kvarn gäller.

Med en fot i det förgångna och en i framtiden har Darya & Månskensorkestern från Stockholm under mer än tio år spelat finsk tango och schlager. Musiken har beskrivits som äkta och med stor kärlek i botten av kritikerna. På den nyligen släppta skivan har orkestern tagit steget till att skriva helt eget material. Genom ett mörkt, psykedeliskt och kargt landskap rör sig musiken och snuddar vid olika genrer. Den finska tangon och traditionen finns kvar som viskningar och skuggor, med nu skapar Darya & Månskensorkestern sitt eget musikaliska universum.

På albumet "Uusi Atlantis – Det nya Atlantis" kretsar texterna runt det ständiga temat olycklig kärlek, men också utanförskap, saknad, otrohet, missbruk och en längtan efter att låta allting falla. Musik på liv och död – modern och åldrad på samma gång.

Video

Tuoksuvat tuomien valkoiset kukkaset

Colombia

DARYA & MÅNSKENSORKESTERN
Bildat: 2004
Musik: Spelar finsk tango, beguine och rautalanka på sverigefinskt vis
Skivor: "Älska, lid och glöm" 2011, "Innan döden – ennen kuolemaa" 2014
Har också: Spelat in låtar med Frida Hyvönen, Iiris Viljanen och Anna Järvinen. Gjort musik till dokumentären "Ingen riktig finne" som vann Finlands motsvarighet till Guldbagge
Medlemmar:
Darya Pakarinen – sång,
Viktor Littmarck – fiol
Amanda Fritzén – dragspel
Viktor Brobacke – trombon
Daniel Rossetti – gitarr
Oscar Nygren – kontrabas
John Hugardt – trummor.

Aktuella med: Nya skivan "Uusi Atlantis – Det nya Atlantis" och singeln "Helsingistä Boråsin" som släpps på Dubious Records.

Historik:
Genom att blanda in exotica, beguine, finsk ståltrådsrock, vals, iranska krigssånger och schlager i den finska tangon har Darya & Månskensorkestern vunnit en stor publik i alla åldrar och från alla sorters bakgrund. Darya & Månskensorkestern har hittills spelat in två skivor, den senaste "Innan döden – Ennen kuolemaa" släpptes 2014 och sammanfattade tio år av utforskande av den finska musikskatten. Nya influenser blandades med traditionella toner och helheten blev en finsk tango på sverigefinskt vis. 

Orkestern har också samarbetat med många artister med sverigefinsk bakgrund. På förra albumet gästade Anna Järvinen på en låt, och Frida Hyvönen specialskrev 2014 låten "Champagnetango" till bandet. Man har också spelat in en finsk version av Iiris Viljanens låt "Gröna vågen" med henne själv på sång. Darya & Månskensorkestern har turnerat i hela Skandinavien och även Tyskland och gjort musik till teater och film, senast till prisbelönta filmen "Ingen riktig finne" som vann två Jussi-statyetter (Finlands motsvarighet till Guldbagge) bland annat för bästa filmmusik. Orkestern har också drivit klubben Tangopalatsi på Södra Teatern i Stockholm sedan 2005. I det forumet har Darya & Månskensorkestern samarbetat med en lång rad artister med finsk anknytning, bland andra Markus Krunegård, Arja Saijonmaa, Nino Ramsby och Love Antell. Klubben blev en mötesplats för sverigefinnar i olika generationer och även svenskar utan anknytning till Finland som upptäckt den finska musiken.

Sagt om darya & Månskensorkestern:
"På gränsen till den vackraste musik man kan tänka sig. Tidlöst och magiskt."
Sajten Hymn om singeln Tuhlaajat 2017
http://hymn.se/2017/01/06/redaktionens-favoriter-v-1/

Cecilia Burman, Dala-Demokraten:
"Det är nästan svårt att med ord beskriva konserten som Darya & Månskensorkestern bjöd på. Så mycket känslor som for mellan hjärnsynapserna." ... " Knottrorna ville inte släppa taget om mitt skinn och den tungsinta tangotakten slet mitt hjärta ur bröstet och slungade ut det över Dalälven. Det sögs dock upp av Viktor Brobackes trombon, manglades till bitar i Amanda Fritzéns dragspel och brann upp när Littmarcks stråke for fram över fiolsträngarna.

Fulländning in i minsta detalj."
(Om konsert på Skanka Loss i Gagnef 2014)􀀀
https://www.dalademokraten.se/noje/finsk-tango-trollband-i-gagnef

Hans Halling, tidningen Lira:
"...här faller jag pladask. Det låter fantastiskt bra! Så mycket spelglädje (trots det ständiga vemodet i musiken) och professionalism." ... "här är ett mästarbevis på hur bra det kan bli när man får det att låta äkta. Jag tror att den här plattan lyfter upp Darya & Månskensorkestern till de stora scenerna och den stora publiken"
(Om skivan "Innan döden – ennen kuolemaa" i Lira maj 2014)
http://www.lira.se/skivrecension/innan-doden/

Nils Hansson, Dagens Nyheter:
"Stor kärlek ligger i botten. Formtrohet förenas med en modernare känsla, mindre åthävor och fler akustiska instrument. Den fenomenala albumtiteln skulle dock kunna förena båda kulturerna." (Om skivan "Älska, lid och glöm" 2012)
http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/darya-manskensorkestern-alskalid-och-glom/ 

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott.
Vid fredags och lördagskonserter kan du avrunda efter konserten i Öfvre baren.
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

Boka bord:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

För mer information och meny, klicka HÄR

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen