Ein Deutsches Requiem

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
Eric Ericson Kammarkör
Miah Persson, sopran
Fredrik Zetterström, baryton

Brahms Ein Deutsches Requiem (68 min)

Med detta storslagna Requiem fick Johannes Brahms sitt stora genombrott som kompositör. Idén till ett requiem med tysk text, de sjungs annars på latin, hade börjat gro i honom redan i mitten på 1850-talet. Men det var först när hans egen mor gick bort tio år senare som han återvände till temat. I sitt väldiga requiem uttrycker Brahms sin övertygelse om att döden kan övervinnas och att alla överlevande därför ska känna hopp och förtröstan. Musiken är också både översinnligt vacker och kraftfullt dramatisk. Stundtals känns det som om den upphäver tid och rum. 

Att framföra Brahms tyska requiem, Ein Deutches Requiem, är en kraftsamling. Förutom Gävle Symfoniorkester under ledning av chefdirigent Jaime Martín medverkar också Eric Ericson Kammarkör, sopranen Miah Persson och barytonen Fredrik Zetterström.

I Eric Ericson Kammarkör finns Sveriges främsta ensemblesångare. Många har också egna solokarriärer och tillsammans utgör de en vokalensemble på högsta internationella nivå. Kören har vid flera tillfällen samarbetat med Gävle Symfoniorkester och även framträtt med världsledande orkestrar och dirigenter som Berlinfilharmonikerna och Claudio Abbado och Concentus Musicus Wien med Nicolas Harnoncourt. Sedan många år har kören nära samarbete med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Sopransolist är Miah Persson som sedan debuten som Susanna i Mozarts Figaros Bröllop på Confidencen har framträtt i en rad ledande roller både på Kungliga Operan i Stockholm och på världens främsta opera- och konserthusscener. De senaste säsongerna har hon bland mycket annat medverkat i Mozarts Requiem tillsammans med Los Angeles Philharmonic och sjungit sopranpartiet i Mahlers andra symfoni på Teatro alla Scala i Milano. Hon har också gett egna romanskonserter i Pierre Boulez Saal i Berlin och i ansedda Wigmore Hall i London.

Barytonsångaren Fredrik Zetterström har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus och även vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater. Bland hans många rollgestaltningar finns Enrico i Donizettis Lucia di Lammermoor, Figaro i Mozarts Barberaren i Sevilla, Amfortas i Wagners Parsifal och Escamillo i Bizets Carmen. Han gjorde nyligen huvudrollen i Kasper Holtens uppmärksammade uppsättning av Verdis Rigoletto på Malmö Opera.

Video

Brahms Ein Deutsches Requiem

Lösbiljetter släpps 14 augusti.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen