Datum och tid:

Torsdag 16 maj, 19:00

En midsommarnattsdröm

SUPERTORSDAG
Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
En skådespelare, två sångare och gosskör

Mendelssohn En Midsommarnattsdröm (70 min)
PAUS (20 min)

Utan Shakespeare hade den klassiska musikens verkförteckning sett helt annorlunda ut. Listan över tonsättare som inspirerats av hans dramatik och lyrik är omfattande och sträcker sig in i våra dagar. Komedin En midsommarnattsdröm hör till hans mest framförda och omtycka pjäser och har gestaltats i musik av flera tonsättare genom tiderna.

En av de mest kända och spelade musikaliska tolkningarna av förvecklingarna i En midsommarnattsdröm är Mendelssohns. Den underbart ljusa och raskt jagande uvertyren komponerade han redan vid sjutton års ålder. När han sexton år senare återvände till Shakespeares drama infogade han helt enkelt uvertyren i den nya scenmusiken, som också omfattar både en kör och två solister. Men han nöjde sig inte med det utan tillförde även skådespelare för att göra handlingen ännu tydligare för publiken.  

Det unika med Shakespeare är att han i sin dramatik alltid hittar fram till människans gemensamma drag, onda eller goda, löjliga eller kloka och oavsett om han beskriver dem i tragedier som Hamlet eller Macbeth eller i komedier som En midsommarnattsdröm.

Bakom intrigerna och de medvetna eller omedvetna missförstånden finns alltid ett budskap. Det rör sig aldrig om ytlig fars. I En midsommarnattsdröm kretsar handlingen kring manligt-kvinnligt, kärlek och fruktbarhet. Alltså sex. Men självklart upphöjt och värdigt gestaltat där alla till slut försonas och hoten förvandlas till framtidshopp och en innerlig önskan att skapa nya liv.  Mendelssohn visar här sitt geni genom sin förmåga att i musik framkalla hela det känsloregister som persongalleriet med Puck, Oberon, Titania, Theseus, Hippolyta med flera visar upp i Shakespeares allmänmänskliga komedi. 

Det många kanske inte vet är att det är från Mendelssohns En midsommarnattsdröm som världens mest kända bröllopsmarsch är hämtad. Pjäsen inspirerade också Woody Allen att göra en egen tolkning som fick titeln En midsommarnatts sexkomedi där han använde Mendelssohns musik som återkommande tema.

*SUPERTORSDAG är en lite längre konsert, med paus

Video

Mendelssohn En Midsommarnattsdröm

This is The Gävle Symphony Orchestra

 

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen