Datum och tid:

Söndag 6 oktober, 14:00

Från Blues till Gospel med strömsbro kyrkokör

Gävle JazzClub i samarbete med Svenska kyrkan i Gävle bjuder på en konsert i denna dynamik, där musikstilarna tolkas och vävs ihop. Vi får uppleva såväl bluesband som kyrkokör, och framför allt mötet mellan dem. Missa inte denna unika konsert i konserthusets restaurang.

Blues och gospel har länge gått hand i hand genom musikhistorien. Bägge musikstilarna växte fram i USA i början av 1900-talet i afroamerikanska grupperingar, men hade helt olika scener och budskap. Gospel betyder Evangelium, vilket i sin tur betyder Glatt Budskap, och det kan ibland kännas avlägset för bluesen. De båda musikstilarna möts dock i spirituals där de kristna texterna och budskapen blandas med afrikansk musik och rytm. Den svarta amerikanska gospelns fader, Thomas A Dorsey, började sin karriär som bluespianist, och har sedan skrivit musik som spelats in av artister som också rör sig mellan blues och gospel, som till exempel Ray Charles, Aretha Franklin och Elvis Presley.

Bluesen har inte på samma sätt en utpekad anfader, även om Robert Johnson med sina 29 sånger anses som en av de mest tongivande. Kontrasten känns ju dramatisk mellan att prisa gud och att sälja sin själ till djävulen som Robert Johnson ansågs ha gjort, men i musiken skapar detta en dynamik där glatt och sorgset möts, sakralt och profant, starkt och svagt, stort och smått.

Sångsolister: Sara Kreft, Ellen Weiss, Stefan Sjöman, Christian Dalin

Musiker: Rickard Gustafsson – saxofon, Claes Rahm – munspel, Henrik Persson – gitarr, Lars Jonshult, - bas, Anders Lättman - trummor, Leif Nahnfeldt – klaviatur, Christian Dalin - klaviatur (km)

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen