Datum och tid:

Fredag 4 oktober, 19:00

Hanslip spelar Mendelssohn

Dirigent Gérard Korsten
Chloë Hanslip, violin

Andrée Konsertuvertyr i D-dur
Mendelssohn Violinkonsert
Stenhammar Serenad

Vid uruppförandet av Mendelssohns hänförande violinkonsert ville publiken aldrig sluta applådera. Nu kommer violinisten Chloë Hanslip – hyllad för sin förmåga att tolka klassiska verk i en aktuell kontext – till Gävle med Mendelssohns mästerverk.

Har du hört talas om Elfrida Andrée? 1867 blev hon, som första kvinna i Sverige, domkyrkoorganist i Göteborg. Andrée var även tonsättare och komponerade såväl instrumentalmusik som opera och melodram till texter av författare som Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér och Gustaf Fröding. Hon tillhörde den svenska musikeliten och var en av Sveriges första kvinnliga dirigenter. 1873 skrev hon den majestätiska Konsertuvertyr i D-dur. Fem år senare dirigerade hon själv stycket för en fullsatt Göteborgs domkyrka.

Den något yngre Wilhelm Stenhammar var samtida med Andrée. Hans Serenad från 1907 är ett nationalromantiskt paradnummer, skrivet efter en resa till Florens. Kanske var det kollisionen mellan det karga Norden och minnet av den italienska hettan som inspirerade Stenhammar att vilja skriva ”på samma gång sensuellt och förandligat, om stark blomdoft i ren solluft”. Musiken blickar längtansfullt mot Italien samtidigt som den porlar och spränger som nordiska vårkvällar.

Felix Mendelssohn är underbarnet som fick Goethe att tappa andan och som Robert Schumann kallade för ”1800-talets Mozart”. Sommaren 1838 trängdes tonerna i huvudet på Mendelssohn. Sex år senare hade de resulterat i en nydanande och praktfull violinkonsert specialskriven för vännen och violinisten Ferdinand David. Violinen har en särskilt framträdande roll i Mendelssohns konsert – redan efter en och en halv takt hör vi instrumentets första toner. Det var ett djärvt grepp i en tid då det vanliga i solokonserter var att orkestern presenterade huvudtemat. Vid uruppförandet i Leipzig 1845 ville publiken aldrig sluta applådera. I dag är konserten en av den klassiska violinrepertoarens grundpelare. Hos oss framförs konserten av den internationellt hyllade violinisten Chloë Hanslip. Dirigent Gérard Korsten, som senast gästade Gävle Konserthus 2016, leder konserten.

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen