Datum och tid:

Fredag 8 november, 19:00

I Gränslandet

Dirigent Christian Karlsen
Catharina Chen, violin
Jakob Kellerman, gitarr

Stravinskij Ode för orkester
Samuelsson Brandnäva – Dubbelkonsert för violin och gitarr (URUPPFÖRANDE)
Zivkovic Psalm XIII
Haydn Symfoni nr 103 ”Pukvirveln”

Marie Samuelsson – aktuell med uruppförandet av Brandnäva – utmanar ständigt våra föreställningar om vad ljud kan vara. I sitt nya stycke utforskar hon mötet mellan det intensiva och svaga i form av en dubbelkonsert för violin och gitarr.

När Marie Samuelsson 2016 fick Ingvar Lidholm-priset löd motiveringen: »en starkt personlig röst i den nya svenska musiken. Hennes verk uppvisar en oavbrutet fängslande klangfantasi och stor tematisk bredd. Och en djup inlevelse i människans villkor«. Brandnäva är ett beställningsverk för Gävle Symfoniorkester skrivet för Catharina Chen, violin och Jakob Kellermann, gitarr. Bakom idén står Jakob Kellermann och dirigent Christian Karlsen, känd som arrangör för festivalen Gränslandet – symfonisk fest på nattklubben Trädgården i Stockholm, som i fjol attraherade nästan 6000 unga vuxna att upptäcka klassisk och nutida musik.

Igor Stravinskij skrev ett flertal stycken för att hedra människor som dött. Ode för orkester komponerade han 1943 till minnet av Natalie Koussevitzky – hustru till vännen Serge Koussevitzky. Trots att det är fråga om minnesmusik är stycket genomsyrat av kraft och framåtrörelse. Det ligger i linje med den antika konsttraditionen att fira livet som ett sätt att hylla de som gått bort. Verket består av tre satser. Tillsammans bildar de vilda klustren av toner ett drabbande musikstycke om livets ogripbara villkor.

Också Djuro Zivkovic skriver musik som öppnar för existentiell reflektion. Zivkovic studerade vid Kungliga Musikhögskolan och har snabbt seglat upp som en av våra ledande tonsättare. Hans musik kretsar ofta kring andlighet och tar avstamp i hans ortodoxa tro. Det gäller även Psalm XIII från 2014. Samma år erhöll han det prestigefyllda tonsättarpriset University of Louisville Grawemeyer Award.

Wiens stora stolthet Joseph Haydn bodde under två ettårs-perioder i England. Där skrev han sina tolv sista symfonier – och gjorde sig därmed känd över hela världen. Symfoni 103 från 1795 är den näst sista. Efter de inledande, välkända slagen på timpani övergår musiken i ett wienklassicistiskt paradnummer – livligt, storslaget och elegant.

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen