Datum och tid:

Fredag 25 januari, 19:00

Koranyi och Pathetique

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
Jakob Koranyi, cello

Walton Cellokonsert (31 min)
PAUS (20 min)
Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathetique” (46 min)

Det är med stor glädje vi åter hälsar cellisten Jakob Koranyi välkommen som solist tillsammans med Gävle Symfoniorkester. Han är en av Europas främsta solister på sitt instrument och ger konserter över hela världen. Vid sitt senaste besök i Gävle Konserthus gjorde han succé med Haydns första cellokonsert. ”En uppvisning i teknisk briljans och intensitet”, som en musikkritiker uttryckte det.
Nu är han tillbaka, den här gången i eleganten William Waltons romantiskt glödande cellokonsert. 

Walton var utbildad i Oxford där han lärde känna starka poeter som Roy Campbell och Siegfried Sassoon. I London umgicks han och hustrun Susana gärna i de fina salongerna innan de slog sig ned på den italienska ön Ischia. Där tog de emot kända gäster som paret Laurence Olivier och Vivien Leigh, författaren W. H. Auden, Maria Callas och Charlie Chaplin.

Susana Walton berättade gärna för sina vänner att cellokonserten var en beskrivning av deras äktenskap. Sant eller inte, det är äkta och ärligt känslosam musik som brinner av innerlighet och ljus, passion och smärta.

Laddad med känslor är också Tjajkovskijs sjätte och sista symfoni, Pathetique. Ett namn som brodern Modest föreslog, som Tjajkovskij också godkände.  Han försåg även symfonin med ett program, ”men ett program som skall vara en gåta för alla – låt dem gissa så mycket de orkar.” Första satsen pendlar mellan avgrundens mörker och upphöjd skönhet.  Andra satsen är en haltande vals som med sin ojämna taktart ger en nervös och orolig känsla, trots melodiernas vackra och eleganta linjer. Tredje satsen är snabb och explosiv där lager på lager av stråkar och bleckblås bygger upp en sällsam intensitet. Sista satsen är inte som så ofta snabb och sammanfattande till sin karaktär, utan långsam och kontemplativ. 

Det finns inga större skäl att tvivla på att musiken gestaltar hans egen känsla av utanförskap och fruktan. Bara nio dagar efter det inte alltför lyckade uruppförandet i St Petersburg den 28 oktober 1893 avled Tjajkovskij i sviterna av kolera efter att ha druckit ett glas förgiftat vatten. Det har spekulerats i att en hedersdomstol av sammansvurna stod bakom och att han för sin homosexuella läggning skulle ha dömts att tömma glaset och att det dolda programmet i symfonin är hans egen förestående död.

Video

Walton Cellokonsert

Tjajkovskij Symfoni nr 6 ”Pathetique”

This is The Gävle Symphony Orchestra

 

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen