Datum och tid:

Torsdag 19 mars, 19:00

LvB250 – BEETHOVENS TVÅA

Chefdirigent Jaime Martín

Farrenc Symfoni nr 2 
Beethoven Leonorauvertyr nr 3 
Beethoven Symfoni nr 2

Franska Louise Farrenc var en stor beundrare av Beethoven. Den andra av hennes tre symfonier anknyter direkt till Beethovens andra symfoni, som ett musikaliskt syskon.

Beethoven möter Louise Farrenc

På ett helt nytt sätt laddade Beethoven i sin andra symfoni musiken med överraskande effekter. I plötsliga kast växlar orkestern ibland mellan svagaste svagt till urladdningar i dånande forte. Som den första någonsin ersatte han också den traditionella menuetten med ett scherzo, vilket passade Beethovens vilda humor och dramatiska humör.

Louise Farrenc var en framstående profil i 1800-talets franska musikliv. Hon var verksam som tonsättare men också briljant konsertpianist och var under trettio år professor vid det anrika konservatoriet i Paris. Där hade hon själv studerat pianospel för giganter som Ignaz Moscheles och Johann Nepomuk Hummel och komposition för Anton Reicha.

Parispublikens huvudsakliga intresse för opera och underhållningsmusik brydde sig Louise Farrenc alls inte om. I stället hämtade hon sin musikaliska livsluft från Tyskland och från Beethoven, som vi kan höra vid den här konserten.

Vid den här konserten gästas Konserthuset Stockholms stora Beethovenfestival av anrika Gävle Symfoniorkester under sin chefdirigent Jaime Martín.

Länkar