Datum och tid:

Fredag 22 mars, 19:00

Martín dirigerar Mahler

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
Agneta Eichenholz, sopran

Anna Clyne Masquerade (5 min)
Strauss Don Juan (17 min)
PAUS (20 min)
Mahler Symfoni nr 4 (54 min)

Både Richard Strauss och Gustav Mahler är senromantiska giganter. Här får vi dem båda presenterade vid samma konsert!

Svenska sopranen Agneta Eichenholz slog igenom internationellt vid den berömda Verbier-festivalen 2007. Sedan dess har hon gjort en rad roller på Royal Opera House i London, Komische Oper, Berlin, Frankfurtoperan, och även på de svenska operascenerna. Förra säsongen gjorde hon titelrollen i Alban Bergs Lulu på Wienoperan.

En av hennes personliga favoriter är också sopransolot i Gustav Mahlers ljust lyriska och lekfulla fjärde symfoni. Mahler hade upptäckt, eller snarare drabbats av Des Knaben Wunderhorn, Gossens förtrollade horn, en samling folkliga dikter och visor. Texterna följde honom under många år och blev både sångsamlingar och underlag till avsnitt i de fyra första symfonierna. På grund av sin stämning och inspirationskälla brukar de också kallas Wunderhorn-symfonierna. 

Fjärde symfonin domineras av fantasin om ett lekfullt himmelrike där vinet är gratis och alla lever i harmoni med varandra. De tre första satserna leder till symfonins höjdpunkt, den fjärde och sista Wunderhorn-satsen med sopransolo: ”Vi njuter de himmelska fröjderna”. I en tidig partituranvisning till sista satsen med dansande jungfrur och glada helgon skriver Mahler: ”sjunges barnsligt och glatt; helt utan parodi!”. Det syftar förmodligen på Mahlers uppfattning att det enkla och naturliga inte hade någon självklar plats i det wienska kulturlivet som han uppfattade som kokett, operettartat och fullt av konstlad glädje.

Både Richard Strauss och Gustav Mahler är senromantiska giganter. Här får vi dem båda presenterade vid samma konsert! När Mahler drabbades av texterna i Des Knaben Wunderhorn gjorde samtidigt den tjugotreårige Strauss sina första skisser till Don Juan. Han hade just brutit upp med sin tidigare flickvän och träffat blivande hustrun operasångerskan Pauline de Ahna. Han var med andra ord dödligt förälskad när han komponerade tondiktens berusande kärleksteman, och till skillnad från storyns Don Juan var Pauline och Richard Strauss varandra trogna hela livet.

Här i Don Juan har Strauss också helt funnit sin stil. Inledningen är helt magnifik där den kärlekshungrande Don Juan rusar fram och tar omvärlden med storm.  Vi får sedan följa hans passionerade äventyr fram till det ofrånkomliga slutet.

Video

Anna Clyne Masquerade

Strauss Don Juan

Mahler Symfoni nr 4

This is the Gävle Symphony Orchestra

 

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen