Datum och tid:

Fredag 26 april, 19:00

Mozart med van Keulen

Gävle Symfoniorkester
Ledare och solist: Isabelle van Keulen

Mendelssohn Symfoni nr 9 ”Den schweiziska“ (32 min)
Taktakishvili Violinkonsert nr 2 (16 min)
PAUS (20 min)
Mozart Symfoni nr 40 (34 min)

Wolfgang Amadeus Mozart lämnar ingen oberörd. Hans musik spelas över hela världen och betraktas som något av det mest geniala som människan skapat. Detta trots att den för de allra flesta känns både enkel, vacker och medryckande.
För många är hans symfonier något alldeles extra – han skrev totalt 41 stycken. En av de kanske mest omtyckta och omtalade är nr 40 i g-moll. Här visar han upp sin rastlösa sida. Man hör hur oron ekar i Wiens trånga gränder när han med sin sedvanliga snabbhet doppar gåspennan i bläckhornet och ritar ner musiken på papper. Men trots att det i den här symfonin bränner till av dramatik är Mozarts typiska lekfullhet alltid närvarande.

Sommaren 1788, några år före sin död, skrev Mozart på kort tid sina sista symfonier. Tre musikaliska mästerverk, några av de största som någonsin som skapats, trots att förutsättningarna långt ifrån var de bästa. Han hade ekonomiska bekymmer, hustrun Constanze var sjuk och operan Don Giovanni hade inte varit någon framgång på Wienoperan, till skillnad från i Prag.

Då drog han sig tillbaka och komponerade under loppet av nio veckor de tre sista symfonierna, hans mest sofistikerade. Den fyrtionde är den mellersta av de tre och en av bara två i hela hans symfoniproduktion som går i moll. Revolutionerade musik som inspirerade flera generationer av kommande kompositörer och fortfarande fascinerar med sin mörka intensitet.

Ett underbarn fullt i nivå med Mozart var Felix Mendelssohn-Bartholdy. Han komponerade sina tolv stråksymfonier mellan tolv och fjorton års ålder. Mozart var också en inspirationskälla för honom, liksom även Bach, vilket hörs i den här symfonin som kallas den schweiziska. Den välbärgade familjen Mendelssohn hade nämligen just kommit hem efter en semester i Schweiz när han skrev den, och man höra hur han i den snabba scherzosatsen plötsligt avbryter de framrusande stråkarna med en typisk joddelmelodi!

Leder Gävle Symfoniorkester gör den internationellt firade Isabelle van Keulen. Hon har flera gånger tidigare gästat Gävle Konserthus och framfört både Beethoven och Mozart, men nu får spännande nog höra henne i den georgiske tonsättaren Otar Taktakishvilis andra violinkonsert, ett av hans mest spelade och omtyckta stycken. Vilket inte är svårt att förstå! Inledningens pumpande rytmer och soloviolinens sökande infall ger musiken en skönt suggestiv och magisk karaktär. Den är också oemotståndligt vacker.

Det är musik som skulle kunna beskrivas som en film: dramatik och kärlek, överraskningseffekter och värme, mystik och glädje. Otar Taktakishvili var en av Sovjetunionens mest profilerade musikpersonligheter och belönades med massor av priser, bland annat Folkets pris för konstnärer tre gånger och han fick även ta emot Leninpriset.

Video

Mendelssohn Symfoni nr 9 ”Den schweiziska“

Taktakishvili Violinkonsert nr 2

Mozart Symfoni nr 40

This is The Gävle Symphony Orchestra

 

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen