Mullova!

SÄSONGSPREMIÄR I VÄRLDSKLASS!

Chefdirigent Jaime Martín
Viktoria Mullova, violin

Nelson Steampunk Blizzard (7 min)
Sibelius Violinkonsert (31 min)
PAUS (20 min)
Ravel Pavane pour une infante défunte (6 min)
Stravinskij Eldfågeln 1945 (31 min)

En levande legend!

Många anser att Viktoria Mullova är en av de främsta violinisterna någonsin! Så det är stort att denna världsartist kommer åter till Sverige och till Gävle.
”Konserten blev en konstnärlig fullträff inför utsåld salong, en oförglömlig kväll genomsyrad av kärlek till musiken.”, skrev Gefle Dagblads recensent efter Viktoria Mullovas konsert i maj 2016.
Sedan hon under en turné i Finland 1983 flydde i taxi till amerikanska ambassaden i Stockholm för att söka politisk asyl anade hon knappast att hon skulle komma att bli en av världens mest efterfrågade och hyllade violinister.
Därför är det extra roligt att som säsongspremiär, under ledning av chefdirigent Jaime Martín, åter få bjuda på en riktig ”once in a lifetime”!

Video

Sibelius violinkonsert

Viktoria Mullova studerade vid Central Music School i Moskva och Moskvas konservatorium innan hon uppmärksammades internationellt, då hon vann första pris vid Sibeliustävlingen i Helsingfors 1980 och guldmedalj vid Tjajkovskijtävlingen 1982.

När hon under en turné i Finland 1983 flydde i taxi till amerikanska ambassaden i Stockholm för att söka politisk asyl anade hon knappast att hon skulle komma att bli en av världens mest efterfrågade, och hyllade, violinister. Hon har sedan dess framträtt med de främsta orkestrarna och dirigenterna i världen.

Mullova har med tiden utvecklat även sitt barockspel och använt tidstrogna instrument, bland annat tillsammans med ensemblen Il Giardino Armonico samt cembalisten Ottavio Dantone. Hennes tolkningar av Bach har hyllats världen över och fick journalisten på Guardian, Tim Ashley, att skriva: "Att få höra Mullova spela Bach är helt enkelt en av de största saker du kan uppleva ...".

Hon har på senare tid även arbetat med nutida musik, där musik skrivits speciellt för henne. Ett av hennes senaste projekt inom nutida musik, "Stradivarius i Rio" är inspirerad av hennes förkärlek till brasilianska sånger av kompositörer som Antonio Carlos Jobin, Caetano Veloso och Claudio Nucci. Skivan med samma namn togs emot med entusiasm och hon turnerar även med projektet i hela Europa.

Viktoria spelar på violinen "Jules Falk", en Stradivarius från 1723.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen