Datum och tid:

Torsdag 24 oktober, 19:00

Naturlyrik med Jaime

Chefdirigent Jaime Martin

Farrenc Symfoni nr 2
Smetana ur Moldau

Louise Farrenc – 1800-talets första och enda kvinnliga pianoprofessor i Paris – möter den tjeckiska tonsättaren Bedřich Smetana under en konsert genomsyrad av passion och kraft, nationalromantik och frigörelse.

1800-talets första och enda kvinnliga pianoprofessor i Paris, Louise Farrenc, var även en hyllad tonsättare. I 1840- talets Frankrike var hon normbrytande på flera sätt – hon var kvinna i en mansdominerad bransch och skrev dessutom instrumentalmusik i ett land där övriga stora tonsättare skrev opera. Sammanlagt skrev hon tre symfonier. 1846 färdigställde hon Symfoni nr 2, ett snillrikt och expressivt stycke som tydligt refererar till Beethovens andra symfoni.

Även om Farrenc försummats i musikhistorien var hon uppskattad i sin tid. I det tidiga 1800-tal som generellt uppfostrade flickor till att behaga män fick Louise en ovanlig uppväxt. Från tidig ålder uppmuntrades hon av sina föräldrar att självständigt pröva sina vingar. Som 15-åring kom hon in på Musikkonservatoriet. Vid två tillfällen vann hon Prix Chartier d’Academie des Beaux- Arts. 1842 blev hon professor vid sin egen gamla skola. Hon stannade i tjänsten i 30 år och var känd som en av Europas bästa pianolärare.

På en annan plats – men delvis i samma tid – möter vi Bedřich Smetana. Smetana var född i byn Litomyšl i nuvarande Tjeckien. Ofta inspirerades han av folkmusik i sina tonsättningar, ibland som ett ljudande inlägg i det politiska samtalet. Má Vlast betyder mitt fosterland och är ett symfoniskt diktverk från 1879 som tar avstamp i det tjeckiska folkets längtan efter självständighet. Musiken rymmer lyriska melodier och nationalromantik men även rytmiska utflykter som kan föra tankarna till Sverige. Under 1850- och 60-talet var Smetana bosatt i Göteborg och verksam som dirigent för Harmoniska sällskapet. Huvudtemat i Moldau, det andra stycket av sex i Má Vlast, påminner om den svenska visan Ack Värmeland du sköna. Melodin har rötter både i 1600-talets Italien och i en tjeckisk barnvisa, men har ibland tolkats som en hälsning från Smetana till Sverige.

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen