På väg till Amsterdam

PREMIÄR I TORSDAGSSERIEN

Chefdirigent Jaime Martín
Javier Perianes, piano

Grieg Pianokonsert i a-moll (30 min)
Mendelssohn Symfoni nr 5 ”Reformation” (27 min)

En av säsongens höjdpunkter

”Perianes blev till ett med dirigent, orkester och verk.  En av säsongens höjdpunkter.”, skrev Arbetarbladet efter att Javier Perianes spelat med Gävle Symfoniorkester i april 2015.
Javier Perianes är en mycket hyllad pianist i sitt hemland Spanien, där han framträder regelbundet. Både publik och musikkritiker är lika förtjusta – inte bara i Spanien utan också runtom i världen där han bjuds in till världens ledande orkestrar och konsertscener. Som säsongsinledning av Torsdagsserien spelar han och orkestern, under ledning av chefdirigent Jaime Martín, ett program som beställts av ansedda Concertgebouw i Amsterdam där Perianes och Gävlesymfonikerna ska spela den 23 september.

Javier Perianes är en mycket firad pianist i sitt hemland Spanien, där han framträder regelbundet. Vid Granadafestivalen var han Artist in Residence 2012 och även hos symfoniorkestern i Sevilla under säsongen 2012/2013. Han erhöll det statliga musikpriset från spanska kulturministeriet 2012. Både publik och musikkritiker är lika förtjusta, och inte bara i Spanien utan också runtom i världen där han bjuds in till orkestrar som BBC Philharmonic, Orchestre National de France, Queensland Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra och Sankt Petersburgs Filharmoniker samt världens viktigaste konsertscener som Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Wigmore Hall i London och Théâtre de Champs Elysées i Paris. Han har arbetat med framstående dirigenter som Lorin Maazel, Michael Tilson Thomas, Daniel Barenboim, Zubin Mehta och Vassilij Petrenko samt de främsta spanska dirigenterna, bl a Rafael Frühbeck de Burgos, Jésus López Cobos och Josep Pons.
Javier Perianes har exklusivt skivkontrakt med Harmonia Mundi. Diskografin rymmer t ex musik av Schubert och Beethoven, Manuel de Falla och Manuel Blasco de Nebra. Senaste utgivningen ...les sons et les parfums med musik av Chopin och Debussy släpptes i november 2013.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen