Datum och tid:

Torsdag 5 december, 19:00

Pianofyrverkeri

Dirigent Joana Carneiro
Yeol Eum Sun, piano

Mendelssohn Symfoni nr 3 ”Den skotska”
Liszt Pianokonsert nr 2

Dirigenten Joana Carneiro återvänder till Gävle med en konsert som börjar i naturens vilda nycker hos Felix Mendelssohn och slutar i de omtumlande klangerna hos Franz Liszt. Pianist är Yeol Eum Sun, av The Times hyllad som ”ett ideal av fingerfärdighet och klarhet”.

Trakten kring Holyrood Palace i Edinburgh ger ett på samma gång bräckligt och kraftfullt intryck. Från den högt belägna slätten ser man hela staden i fågelperspektiv och över den karga naturen blåser historiens tunga vingslag. Här regerade den skotska drottningen Maria Stuart innan hennes liv dramatiskt avslutades. År 1587 halshöggs hon på order av sin kusin, drottning Elisabeth I av England. Felix Mendelssohn besökte ruinerna vid Holyrood sommaren 1829, under den resa till de brittiska öarna som också resulterade i konsertuvertyren Hebriderna. Mendelssohn var 20 år och skrev i sin dagbok: ”Jag tror att jag i dag, i det gamla kapellet, fann början till min skotska symfoni”. Tretton år senare var tredje symfonin, Den skotska, klar. Uruppförandet ägde rum i Leipzig 1842. Verket laborerar mellan rörelse och stiltje, kaos och undergång. Naturens nyckfulla, cykliska förlopp är ständigt närvarande i musiken.

När Mendelssohns samtida kollega Clara Schumann första gången hörde Franz Liszt spela ska hon ha blivit fullständigt begeistrad: ”Jag kunde knappt behärska mig, känslorna övermannade mig så att jag snyftade”. Franz Liszt var det tidiga 1800-talets stora pianovirtuos – en världsberömd celebritet med hela Europa som arbetsfält. 1839 hade han färdigställt det första utkastet till Pianokonsert nr 2. Knappt tio år senare bytte han spår i karriären och blev kapellmästare i Wiemar. Han hade då bearbetat materialet till konserten i flera omgångar. Först 1857 var det dags för ett uruppförande av konserten som alltjämt är något av det vackraste man kan tänka sig.

Hos oss tolkas tonerna av pianisten Yeol Eum Sun, hyllad av The Times som ”ett ideal av fingerfärdighet och klarhet”. Konserten dirigeras av Joana Carneiro. Carneiro är chefdirigent för Orquestra Sinfónica Portuguesa i Lissabon, och gästade med stor framgång Gävle Symfoniorkester 2011 och 2015.

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen