Datum och tid:

Torsdag 14 november, 19:00

Sången om den eldröda blomman

Dirigent Jaakko Kuusisto

Järnefelt Sången om den eldröda blomman

När stumfilmen Sången om den eldröda blomman hade premiär 1919 gjorde den succé. För musiken stod Armas Järnefelt som i år firar 150 år. De två jubileerna till ära har filmen digitaliserats. Dessutom har den fått ljud – i form av en inspelning av Gävle Symfoniorkester.

1919 hade Mauritz Stillers stumfilm Sången om den eldröda blomman premiärvisning på biograf Röda Kvarn i Stockholm. Musiken var skriven av den svensk-finländske tonsättaren Armas Järnefelt – den första i Norden som fick i uppdrag att komponera ett orkesterverk till stumfilm. Vid urpremiären dirigerade Järnefelt själv orkestern för en hänförd publik. I år skulle tonsättaren ha fyllt 150 år.

Sången om den eldröda blomman bygger på en berömd roman av den finländske författaren Johannes Linnankoski. Filmen räknas som en höjdpunkt i svensk stumfilm tack vare det banbrytande bildspråket. Här visar Mauritz Stiller att han är en mästare på ljus, och fångar på ett magiskt vis stämningen av ljusa sommarnätter. Scenen där huvudrollens Lars Hanson balanserar på en timmerstock nedför en brusande fors har blivit klassisk.

På 1940-talet gick filmens originalnegativ förlorat. Dock hittades flera kopior, vilka visade att filmen var vackert tonad – och inte svartvit, som man trott. 100-årsjubiléet till ära har Svenska Filminstitutet restaurerat filmen digitalt och återskapat originalfärgerna.

Till eftervärldens stora glädje fanns Armas Järnefelts partitur till filmmusiken bevarat. Utifrån det har tonsättaren, dirigenten och violinisten Jaakko Kuusisto tillsammans med Jani Kyllönen bearbetat musiken för Gävle Symfoniorkester. 2019 gjorde orkestern en nyinspelning – vilken nu ger liv åt den digitaliserade filmen. Jaakko Kuusisto är konsertmästare i Sinfonia Lahti. Han skriver musik för orkester, kammarorkester och scen och rör sig som instrumentalist obehindrat mellan genrer – allt från jazz till Bach. Vid denna konsert leder han Gävle Symfoniorkester genom Järnefelts tidlösa, filmiska och eldröda ljudlandskap.

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen