Stenhammar och Sjostakovitj

SUPERTORSDAG
Gävle Symfoniorkester
Dirigent Kristiina Poska
Martin Sturfält, piano

Stenhammar Pianokonsert nr 1 (45 min)
PAUS (20 min)
Sjostakovitj Symfoni nr 9 (27 min)

En som verkligen gjort Wilhelm Stenhammars musik till sin är pianisten Martin Sturfält. När det nya Wilhelm Stenhammar-sällskapet invigdes i Göteborgs konserthus 2016 var han självklart en av de medverkande.
Sturfält gästade så sent som förra säsongen Gävle Symfoniorkester och hyllades då för sin tolkning av Stenhammars andra pianokonsert. Nu är han alltså tillbaka för att ta sig an Stenhammars första pianokonsert, musik som bär spår av inspirationskällan Brahms. Breda ackord, passionerad dramatik och känslosamma stråkar

Wilhelm Stenhammar är den enda svenska kompositör som kan mäta sig med Finlands Jean Sibelius eller Danmarks Carl Nielsen. Han var en gigant i svenskt musikliv runt sekelskiftet 1900. Skicklig pianist, framgångsrik dirigent – och en alldeles lysande originell, kompositör. När han efter några års pianostudier i Berlin återvände till Sverige i början av 1890-talet hade han sin första pianokonsert med sig i bagaget.

Den blev också hans stora genombrott. Stenhammar var själv solist vid uruppförandet i Stockholm och tidningarna menade att han var ett geni – ”ingen nyuppträdande inhemsk tonsättare gjort så bestämdt intryck af genialisk begåfning som Wilhelm Stenhammar”, som det hette i en recension.

Som fin kontrast hör vi Sjostakovitj nionde symfoni, komponerad sommaren 1945. Kriget var över och de flesta hade förväntat sig en patriotiskt jublande symfoni, kulmen på en trilogi tillsammans med den storslagna sjunde symfonin, ”Leningradsymfonin”, och den heroiska åttonde symfonin. Men som så ofta förvånade Sjostakovitj sin omvärld och skrev en kort och balanserad symfoni, full av ironiska blinkningar och några portioner sarkasm. Musik som trots sitt klassiska format hela tiden överraskar lyssnaren, inte minst genom att flera av orkesterns musiker får briljera med olika solistuppgifter.

 

Leder konserten gör Kristiina Poska som gästat Gävle Symfoniorkester vid flera tillfällen.

SUPERTORSDAG är en lite längre konsert, med paus

Video

Stenhammar Pianokonsert nr 1

Sjostakovitj Symfoni nr 9

Lösbiljetter släpps 14 augusti.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen