Datum och tid:

Lördag 23 november, 19:00

Symphonic Stomp of Sweden 2.0

Dirigent: Karl-Johan Ankarblom
Görgen Antonsson, spelman
Sofia Kunze, sång

Efter succén 2014 är Symphonic Stomp of Sweden tillbaka i ny skepnad – Symphonic Stomp of Sweden 2.0.

 

Det är fortfarande traditionellt och mycket är helt nytt! Det är bundet, och fritt! Det är tungt, och lätt! Det är musik som går in genom öronen men inte stannar i huvudet eller ens i hjärtat utan rusar rätt ner i fötterna och sätter din musikaliska världsbild i gungning. Gör dig beredd för ett nytt magiskt möte mellan Gävle Symfoniorkester, riksspelmannen Görgen Antonsson och folksångerskan Sofia Kunze – i arrangemang av Karl-Johan Ankarblom, som även dirigerar konserten.

Efter konserten fortsätter kvällen i konserthusets restaurang där Folk All-in Band bjuder upp till skön stämning och dans. Folk All-in Band är storbandsversionen av traditionell folkmusik i fullt ställ. Ett mäktigt rytmiskt samspel och stråkar i pardans med en svetsande brassektion får klassiska folklåtar att kännas som att de spelas på riktigt för första gången.

Görgen Antonsson har verkligen många strängar på sin lyra. Han är inte bara en välkänd riksspelman, han är även kompositör och medlem i flera folkmusik- och folkrockgrupper. Förutom detta, en erkänd skådespelare och musiker inom teatervärlden, främst genom sin anställning på Folkteatern Gävleborg. Med näst intill magisk musikalitet, unik scennärvaro och gränslös relation till musiken är han en framträdande gestalt på den svenska kulturscenen. Görgen nådde den breda publiken när han framförde sin egen komposition i samband med firandet av Kronprinsessan Victoria 2010, och inte minst genom ett mycket uppmärksammat framträdande vid Nobelmiddagen i Stockholm samma år. Båda framförandena sändes av SVT.

Sofia Kunze är en sångerska som trollbinder publiken med sin fullständiga scennärvaro. Hon är farmförallt känd tillsammans med den innovativa folkmusikgruppen Navarra som under tio års tid synts på nationella och internationella scener och nått rakt in i hjärtat på en entusiastisk publik. Deras konserter är omtalade som en explosiv liveakt och har vid ett flertal tillfällen sänts i Sveriges Radio. Sofias poetiska och berättande texter och rättframma sång har tillsammans med musikerna i Navarra gett ett nytt språk till den svenska folkmusiken. "Ja, hennes texter är verkligen poesi med solen och fåglarna som inspiration. Hon är då som en huldra från de stora skogarna med rak och ren röst, lite som Lena Willemark, ibland som en spelmansfiol med blixtrande snabbhet och skyhög höjd." Sofia har även sjungit i vokalgruppen Lyss! och anlitas som solist i olika körprojekt.

Arrangören, dirigenten och spelmannen Karl-Johan Ankarblom har en mångfärgad musikalisk palett. Bland de han har arbetat tillsammans med märks bland andra Anna Netrebko, Bryn Terfel, Katherine Jenkins, Il Divo, Benny Andersson, Peter Mattei, Tommy Körberg, Peter Jöback och Malena Ernman, för att nämna några. Hans orkestreringar har hörts i stora delar av världen som tillexempel på Broadway, Royal Albert Hall och på English National Opera. Som dirigent har han arbetat tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och i stor utsträckning med CNSO i Prag, för att nämna några. Karl-Johan är stolt att kombinera sin bakgrund som spelman med sin symfoniska finkänslighet för att få Symphonic Stomp of Sweden att utmynna i den styrka och kraft som Gävle Symfoniorkester bidrar med.