Datum och tid:

Onsdag 25 september, 19:00

Tomas Jutterström med Jan Johansson program

När Hacke Björksten bildade sin septett 1958 fick Jan Johansson uppdraget att skriva för bandet. Här har Thomas Jutterström fått låna dessa arrangemang och satt ihop ett band med några av dagens bästa musiker.

När Hacke Björksten bildade en septett 1958 fick Söderhamnsbördige jazzmusikern Jan Johansson uppdraget att skriva för bandet. Detta blev Jans debut som arrangör.

Bandet tillhörde Nalens fasta orkestrar och upplöstes 1961. Flera radioinspelningar gjordes men inget finns bevarat i SV Radios arkiv. En LP kallad "I Lur och Dur" spelades dock in med valda delar av musiken 1972 och originalnoterna fanns som tur var kvar hemma hos Hacke Björksten som efter lite övertalning lånade ut dom. Musiken spelades förra sommaren vid den s k "Världsarvsjazzen för första gången på många år för att minnas att det var 50 år sedan Jan omkom i en bilkrasch.

Thomas Jutterström också från Söderhamn började tidigt att spela med Gunnar Hammarlunds orkester där också Jan hade ett förflutet innan han flyttade till Göteborg för att studera vid Chalmers. Dom första influenserna kom från dansbanorna, men han inspirerades tidigt av jazzmusiker som Charlie Parker, Miles Davis John Coltrane med flera.

Efter en tid med Kurt Järnbergs kvintett sökte sig Thomas till Stockholm där han spelade bakom artister som Cornelis Vreeswijk, Beppe Wolgers och Tommy Körberg. Han återvände senare till Söderhamn för att ingå i jazzrockgruppen Splash och har därefter spelat i en mängd olika sammanhang som till exempel med gruppen Fläsket Brinner.

År 2001 erhöll han Jan Johansson stipendiet med motiveringen "Thomas Jutterström är en skicklig pianist, kompositör och arrangör som kopplar samman folkmusik och jazz helt i Jan Johanssons anda".

När man läser vilka musiker Thomas har valt så inser man att det kommer att bli en kväll att minnas. Alla musiker tillhör de allra bästa på sina respektive instrument.
På länkarna nedan kan vi höra Thomas berätta om projektet samt få ett smakprov på hur det låter.

Thomas Jutterström p/dir, Klas Olandersson tp, Linus Lindblom as/cl, Krister Andersson ts/cl, Fredrik Lindborg brs, Staffan Findin tbn, Martin Sjöstedt b, Rasmus Blixt tr.

Video

Inslag från världsarvsjazzen

I Found a new baby

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen