William Bell

Southern Soul-legenden William Bell kommer till Gävle för en exklusiv Sverigekonsert. Mannen som en gång kallats "Perhaps the most underrated of all the major soul singers" släppte under 2016 sitt nya album på återstartade STAX Records. "This Is Where I Live" har skakat om alla soulälskare rejält och omnämns redan som en modern soulklassiker. Möt mannen, myten, legenden med sitt 10-mannaband i Gävle Konserthus och bara njuuut!

När många börjat misströsta att det blivit försent att få uppleva någon av de stora från Stax och Memphis soulens storhetstid började det bubbla om en väldigt spännande comeback. Det pratades om artisten som vår tids mest framstående musikbiografi-författare Peter Guralnick kallat "Perhaps the most underrated of all the major soul singers". Ryktet sa att han befann sig i grammy-vinnande producenten John Levental studio. Musiken som läckt ut sades hålla samma klass som Salomon Burkes comeback-skivor, och en artist som nog många inte visste var vid liv visade sig vara i bättre form än någonsin undre sin guld-era. Den 77 år unge WILLIAM BELLS "This Is Where I Live" släpptes den 26 mars 2016 på återstartade Stax Records, och är inget mindre än en modern soulklassiker. Aftonbladets Markus Larsson kallar i sin recension skivan för "Ett litet mirakel" och jämför inspelningen med Rick Rubins klassiska inspelningar av Johnny Cash "American Recordings". Vi lyfter ödmjukt på hatten och presenterar i samarbete med Gävle Konserthus WILLIAM BELL med sin 10 man starka orkester för den enda och mycket exklusiva konserten i Sverige.

WILLIAM | BELL är en sann legend inom soulmusiken. Han var bokstavligen med och startade det, som senare med skivbolaget Stax som lokomotiv, skulle utvecklas till musikstilen vi idag kallar Southern Soul. Svart musik som oväntat och till en början helt underground kom att toppa 60- och 70-talets topplistor världen över. Enkelt uttryckt en av de mest hyllade och aktade av populärmusikens alla kapitel, stilar och eror med stjärnor som Otis Redding, Staple Singers, Aretha Franklin, Sam & Dave, Al Green, Wilson Picket och WILLIAM BELL. 1961 gav Stax ut WILLIAMS debutsingel "You Don't Miss Your Water (Until Your Well Runs Dry)," som snabbt blev en av det unga skivbolagets första och största hits. Låten räknas som en av de första inspelade soullåtarna och verkar ha ett evigt liv. Den har spelats in av otaliga andra artister och finns på mängder av samlingar med soulmusik.

Med undantag för ett avbrott för militärtjänstgöring var han Stax troget genom hela labelns storhetsperiod och det gavs ut en jämn ström av oantastlig soulmusik insjungen eller skriven av WILLIAM BELL. Hans album "The Soul Of A Bell" från 1969 räknas som en Stax-klassiker och har med låtar som "Everybody Loves A Winner". Samma år släpptes också singeln "Born Under A Bad Sign" som blev en rejäl hit i originalversion och som sedan blivit cover för många, där kanske Jimi Hendrix gör den råaste men karaktären Homer Simpsons definitivt den mest bisarra.

Från sent 70-tal till nu har WILLIAM BELL levt ett stilla liv, men fortsatt att skriva, spela in och ge ut musik fast liten skala. Som sagt, de flesta vet nog inte ens att han var vid liv. Ända fram till nu när WILLIAM BELL, som 77-åring, med ett rakt igenom fantastisk skiva och ett äkta soul revue band i bagaget, tar flyget över för sin första riktiga Europaturné!

Video

This is where I Live (behind the scenes)

NPR Music Tiny Desk Concert

You Don't Miss Your Water at In Performance at the White House

Happy

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen