Datum och tid:

Fredag 20 oktober, 19:00

Pris:

300-340 kr

Ashkar spelar Schumann

Douglas Boyd DIRIGENT
Saleem Ashkar PIANO
Gävle Symfoniorkester

L. V. BEETHOVEN
Coriolan, uvertyr - 8 min

R. SCHUMANN
Pianokonsert - 31 min
Allegro affetuoso
Intermezzo: Andantino grazioso –
Allegro vivace

PAUS - ca 25 min

W. A. MOZART
Symfoni nr 39 - 29 min
Adagio – Allegro
Andante con moto
Menuetto & Trio (Allegretto)
Finale (Allegro)

Konserten slutar ca kl 20.45

Klassisk extravaganza! Ett urval av det bästa av det bästa från wienklassicismen. Dramatiska ackord i öppningen av Coriolan, följt av ömtålig Schumann och avslutas med en av Mozarts sista symfonier. Douglas Boyd dirigerar Saleem Ashkars Gävledebut.

Saleem Ashkar är en framstående palestinsk-israelisk pianist, känd för sin tekniska skicklighet och djupt känslomässiga tolkningar. Sedan sitt debutframträdande med Zubin Mehta och Israel Philharmonic vid endast 22 års ålder, har Ashkar fortsatt att imponera på publik och kritiker runtom i världen. Hans passionerade framföranden och engagemang för musikalisk utbildning gör honom till en lysande stjärna i den klassiska musikvärlden.

Robert Schumanns Pianokonsert är ett mästerverk av romantisk musik, känd för dess djupa emotionella uttryck och lyriska melodier. Verket, i en enda men tredelad sats, börjar med ett storslaget men sjungande pianosolo, följt av en drömlik andra sats och avslutas med en glädjefylld och rytmisk tredje del. Schumanns Pianokonsert är en intim dialog mellan solisten och orkestern, vilket skapar en kraftfull och inspirerande musikalisk upplevelse.

Video

Christian Reif - a few words on...

Douglas Boyd är konstnärlig ledare för Garsington Opera och för L’Orchestre de Chambre de Paris. Under de senaste åren har han haft befattningar som chefdirigent för Musikkollegium Winterthur, konstnärlig ledare för Manchester Camerata, förste gästdirigent för Colorado Symphony Orchestra, konstnärlig rådgivare för St Paul Chamber Orchestra och förste gästdirigent för City of London Sinfonia. Under Boyds konstnärliga ledning har Garsington Opera nominerats av International Opera Awards som Outstanding Festival.

Som konstnärlig ledare för L’Orchestre de Chambrede Paris har Boyd dirigerat i Paris och på turné med solister som Emmanuel Pahud, Alisa Weilerstein, Andras Schiff, Viktoria Mullova och Jonathan Biss. Boyd spelade senast in med cellisten Gautier Capuçon och L’Orchestre deChambre de Paris på Erato-etiketten.

Boyds inspelning av Bachs oboekonserter för Deutsche Grammophon markerade hans inspelningsdebut som solist, och han har sedan dess en omfattande diskografi. Hans inspelningar som dirigent med Manchester Camerata av samtliga Beethovens symfonier och Mahlers symfoni nr 4 (Avie) och Das Lied von der Erde har fått mycket positiva omdömen. Han har också spelat in Schubertsymfonier med St. Paul Chamber Orchestra på deras eget bolag samt flera inspelningar med Musikkollegium Winterthur.

Boyd föddes i Glasgow och studerade oboe för Janet Craxton vid Royal Academy of Music i London och för Maurice Bourgue i Paris. Som grundare – och solooboist – av Chamber Orchestra of Europe fram till 2002, hade Boyd en fantastisk karriär som en framstående oboist tills han slutade spela för att koncentrera sig helt på dirigering.

Ludwig van Beethoven (1770–1827)
Coriolanus, uvertyr op 62

Jo, visst är Coriolanus ett drama av Shakespeare, men det var inte till detta skådespel Beethoven skrev sin uvertyr, utan till ett sorgespel med samma titel skrivet 1805 av Heinrich Joseph von Collin. Det är emellertid i stort sett samma historia som berättas: titelpersonen är en landsförvisad romersk krigare som i spetsen för en här nalkas sin födelsestad för att utkräva hämnd. När Roms ädlaste kvinnor, bland dem hans egen mor och maka, ber honom om barmhärtighet, väcks i hans inre motstridiga känslor mellan det oförsonliga hämndbegäret och kärleken.

Ludwig van Beethoven skrev 1807, inför ett framförande i mars i furst Lobkovitz palats i Wien, en uvertyr till dramat. Musikens karaktär är djupt tragisk och bottnar just i Coriolanus känslomässiga konflikt. Redan det inledande unisona huvudmotivet präglas av mörk upprorisk lidelse, men det pessimistiskt utdöende slutet, visar hur hjälten slutligen dukar under inför de olösliga motsättningarna.

I anslutning till detta framförande höll Beethoven ännu en privat konsert hos fursten. I Journal des Luxus und der Moden kunde man i april läsa: ”Beethoven gav två konserter i furst L:s hus, där inget annat än hans egna kompositioner framfördes; nämligen hans fyra första symfonier, en uvertyr till tragedin Coriolanus, en pianokonsert och några arior ur operan Fidelio.” Det gavs monsterkonserter vid denna tid. Men tonsättarna måste också ta chansen att presentera sig under de få tillfällen som gavs.
Stig Jacobsson

Robert Schumann (1810-1856)
Pianokonsert a-moll op 54
Allegro affetuoso
Intermezzo: Andantino grazioso –
Allegro vivace

Redan 1839 nämnde Robert Schumann i ett brev till sin älskade Clara ett verk han arbetade med: ”Min konsert är ett mellanting av symfoni, konsert och stor sonat. Jag förstår att jag inte kan skriva en konsert för virtuoserna: jag måste skapa något annat.” Men inte förrän 1841, när han varit gift med Clara ett år och använt hela det föregående året till att skriva en ofantlig massa sånger, satte han sig ner för att på allvar ta itu med sitt påbörjade verk för piano och orkester. Den här gången resulterade hans ansträngningar i en ensatsig Fantasi i a-moll, som uruppfördes utan större framgång.

Han hade väl på känn att stycket inte var färdigt, för sommaren 1845 återvände han till det genom att lägga till ett charmfullt Intermezzo och ett flödande Allegro vivace. Därmed var Schumanns pianokonsert, efter sex år, äntligen fullbordad.

Paret Schumann hade denna sommar flyttat till Dresden och Clara skrev i dagboken: ”Robert har komponerat en underbar final till Fantasin i a-moll, så att det nu är en konsert, och jag ska spela den nästa vinter. Jag är mycket glad över det, för jag har alltid önskat mig ett stort bravurstycke av honom.” Men för det mesta är faktiskt solisten organiskt integrerad i helheten, och har getts vackra dialoger med de olika instrumentgrupperna. Man har beundrat Schumann för att han efter många år på ett så stilistiskt säkert sätt knutit an till andan i första satsen. I andra satsens mitt samtalar pianot förtroligt med solocellon, som understryker känslan av kammarmusik, och mot satsens slut förbereder träblåsarna finalen, som följer utan paus. Temat bygger på första satsens melodier och ger hela verket en enhetlig stämning. Här får pianot tillslut också blomma ut i strålande glädje och ljus.

Publiken var ändå inte riktigt nöjd, därtill fann man konserten alltför intim och personligt romantisk. Uruppförandet ägde rum den 4 december och Clara spelade medan den gode vännen Ferdinand Hiller (till vilken konserten är dedicerad) dirigerade. Andra framförandet ägde rum ett drygt år senare, på nyårsdagen i Leipzigs Gewandhaus med Mendelssohn som dirigent. Även denna gång var mottagandet reserverat. Tonsättaren gjorde ytterligare några justeringar, men när konserten 1847 framfördes i Wien med tonsättaren själv som dirigent, nåddes bottennoteringen. Den fruktade kritikern Hanslick skrev: ”Intresset var matt, applåderna kyliga, och av allt att döma enbart riktade mot Clara. Pianokonserten vann endast ringa gillande.”

Men smaken var då annorlunda. Samtidens publik älskade ytligt glittrande virtuosstycken komponerade av Herz, Hünten, Kalkbrenner eller Thalberg. Och när historiens sorteringsprocess gjort sitt, har det visat sig att av alla dessa är det bara Schumann som överlevt. Med tiden började hans pianokonsert sitt exempellösa triumftåg över Europa. Den har blivit en av de mest spelade och är både pianisternas och publikens favorit.
Stig Jacobsson

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Symfoni nr 39 Ess-dur (K543)
Adagio – Allegro
Andante con moto
Menuetto & Trio (Allegretto)
Finale (Allegro)

Under loppet av två månader 1788 skrev Mozart sina tre sista symfonier, den ljusa nr 39, den tragiska nr 40 och den olympiska nr 41. Man har ofta tagit dessa symfonier som bevis för Mozarts stora skaparkraft: de är alla mycket skiftande till karaktären och mycket omfattade både vad speltid och orkesterstorlek beträffar, dessutom bidrar det känslomässiga innehållet till att dessa symfonier knackar på dörren till nästa stilepok: romantiken.

Mozart var en praktisk man och han skrev sällan musik som han inte hade direkt nytta av – sådant hade han varken tid eller råd till. Inte heller lät han yttre omständigheter påverka hur han utform¬ande sin musik. Redan dagen efter soliga den Ess-dursymfonins fullbordan (den 27 juni 1788) skrev han ett tiggarbrev till frimurarbrodern och köpmannen Michael Puchberg: ”Under de tio dagar jag bott här (det vill säga i en ny våning i Wiens utkant) har jag arbetat mer än under månader på det gamla stället, och kom inte mina svarta tankar så ofta (vilka jag med våld måste slå ifrån mig), så skulle det gå ännu bättre …” Några sådana svarta tankar märks nu inte alls i symfonins ljusa tonspråk, på sin höjd anar man bakom den översinnligt sköna musiken ett lätt vemod. Han har här till och med utelämnat oboerna, till förmån för flöjterna, för att inga hårda nasala ljud skulle störa melodiernas mjuka böljande.

En långsam och ovanligt upphöjd inledning föregriper själva första satsen, som är ett sjungande allegro med många starka idéer, men utan dramatiska konflikter. Andantet är helt enkelt förandligad skönhet. En hövisk menuett bidrar också med en trio som baserats på en österrikisk ländler. Den spelas på klarinett, de österrikiska alpbyarnas folkmusikaliska favoritinstrument, och här finns en rustik um-pa-pa-bas som vi brukar finna i Haydns finaler, men här är det inte fråga om något glatt skratt, på sin höjd ett vackert, kärleksfullt leende.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.