Datum och tid:

Fredag 10 november, 19:00

Pris:

Baeva spelar Britten - HUDIKSVALL

Christian Reif CHEFDIRIGENT
Alena Baeva VIOLIN
Gävle Symfoniorkester

I. ŽEBELJAN
The horses of Saint Mark - 10 min

B. BRITTEN
Violinkonsert nr 1 - 31 min
Moderato con moto – Vivace – Passacaglia: Andante lento

PAUS - ca 25 min

D. SHOSTAKOVICH
Symfoni nr 9 - 26 min
Allegro
Moderato
Presto - Largo - Allegretto

Konserten slutar ca kl 20.45

Bronsstatyerna Sankt Markus hästar är en episk skulptur utanför Markuskyrkan i Venedig. Statyerna var inspirationen för den serbiska kompositören Isidora Žebeljan att skriva The horses of Saint Mark, ett spännande stycke som flödar av rytm och orkesterrikedomar. Alena Baeva återvänder äntligen efter sin spektakulära debut 2021. Christian Reif dirigerar.

Alena Baeva är en prisbelönt rysk violinist, känd för sin fängslande skicklighet och passionerade uttryck. Hon har framträtt med ledande orkestrar över hela världen och vunnit erkännande för sina tolkningar av både klassiska och samtida verk. Med en osviklig teknik och djup musikalisk förståelse, fortsätter Baeva att berika konstmusikens värld.

Benjamin Brittens Violinkonsert nr 1 är ett fascinerande verk som skapar en djup dialog mellan solist och orkester. Den består av tre satser och innehåller utmanande passager, vilket kräver virtuos teknik från solisten. Konserten börjar med en böljande lyrisk melodi, utvecklas till en passionerad och energisk andra sats, och avslutas med en betagande passacaglia. Denna konsert är ett verk av intensivt emotionellt djup och teknisk precision.

Video

Christian Reif - a few words on...

Gävle Symfoniorkesters chefdirigent Christian Reif har snabbt etablerat ett gott renommé för sin naturliga musikalitet och tekniska behärskning. Han är konstnärlig ledare för Lakes Area Music Festival i Minnesota, en månadslång sommarfestival som sträcker sig från opera och kammarmusik till symfoniska framträdanden.

Säsongen 2022/23 inkluderade konserter med flera av de ledande orkestrarna i Europa och USA, och sommaren 2023 ledde han konserter på Enescu-festivalen, Grand Teton Music Festival och World Youth Symphony Orchestra på Interlochen.

Med fötterna i både Nordamerika och Europa har Reif dirigerat symfoniorkestrarna i städer som San Francisco, Baltimore, Houston, Dallas, Colorado, Indianapolis, Kansas City och Saint Paul. I Europa har han uppträtt upprepade gånger med Orchestre National de Lyon, Royal Scottish National Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, Gävle Symfoniorkester, Hallé Orchestra och Stavanger Symphony.

Under pandemin var Reif aktiv på piano och spelade in en serie virtuella ”Songs of Comfort” med sin fru, den klassiska sångerskan Julia Bullock. I november 2020 presenterade NPR Music duon i en ”Tiny Desk (Home) Concert” för deras speciella karantänutgåva av serien. NPR:s Tom Huizenga fann det ”bland de mest transcendenta musikaliska ögonblicken jag har upplevt i år” och The New York Times lyfte fram dem på deras ”Bästa klassiska musik 2020”-listan.

Från 2016 till 2019 var Christian husdirigent för San Francisco Symphony och konstnärlig ledare för San Francisco Symphony Youth Orchestra, efter att ha varit dirigentstipendiat vid New World Symphony från 2014 till 2016 och vid Tanglewood Music Center 2015 och 2016. Han studerade dirigering vid Mozarteum i Salzburg och vid The Juilliard School i New York City. Det var där han först träffade sin fru Julia Bullock, som han bor med i München.

Isadora Žebeljan (1967–2020)
The horses of Saint Mark

En av Serbiens mest omtalade tonsättare är Isidora Žebeljan som studerade vid konservatoriet i Belgrad och som från 2002 själv undervisade där som professor i komposition. Hon valdes in som ledamot av den serbiska Vetenskapsakademien, tilldelades ett flertal stipendier och utmärkelser. Som tonsättare har hon skrivit musik i många former, men kanske var det hennes opera ”Zora D.” som väckte det största internationella berömmet efter premiären i Amsterdam 2003 och som därefter framförts på flera europeiska scener. Därpå följde flera beställningar och konserter runt om i Europa och USA, inte minst i London, av ensembler som London Brass och Academy of Saint Martin in the Fields. Dess chef har beskrivit Žebeljan som ”en genuint personlig röst och en verkligt imponerande begåvning. De musiker i Akademien som har arbetat med henne kan inte nog högt prisa henne”. Hon har skrivit musik till omkring 40 teaterproduktioner och till åtskilliga filmer, bland andra av Kusturica.

Av Biennalen i Venedig fick hon 2004 beställning på det ca tio minuter långa verket The Horses of Saint Mark, en illumination för orkester. Detta verk valdes 2009 av ISCM att spelas under Dagarna för ny musik, vilka detta år hölls i Sverige. Just detta verk framfördes av Göteborgssymfonikerna på hemmaplan.

Inspirationen till verket fick Žebeljan av de fyra granna hästar som bärgades som krigsbyte från Konstantinopel under korståget 1204 och som placerades i Venedig. Många teorier om deras ursprung och tillkomst har lagts fram, kanske skapades de av stora grekiska skulptörer som Fidias eller Lysippos, kanske från 400-talet före Kristus. I alla händelser lät Napoleon 1797 flytta dem till Paris, men sedan 1815 kröner de åter fasaden till St Marcus-basilikan i Venedig, för att under världskrigen tas ner för att skyddas, och på 1960-talet fann man att deras kondition var så dålig att de måste bevaras i kontrollerade former inomhus – varför det man ser idag är kopior. Vilket inte gör dem mindre beundransvärda.
Stig Jacobsson

Benjamin Britten (1913–1976)
Violinkonsert op 15
Moderato con moto – Vivace – Passacaglia: Andante lento

Benjamin Britten föddes på St Cecilias dag, och eftersom hon är musikens skyddsgudinna, tog hon också väl hand om hans begåvning. Redan som tonåring var Britten en tonsättare att räkna med, och han kom långt fram i livet att bygga sina kompositioner på motiv ur gossens idéböcker. Framförallt studerade han för Frank Bridge, och det var i kretsen runt honom han kom i kontakt med den spanske violinisten Antonio Brosa (1894-1979). Det första resultatet av deras samarbete var en Svit för violin och piano op 6, som de tillsammans också framförde vid Festivalen för Samtida Musik i Barcelona 1936. Pacifisten Britten berördes starkt av det spanska inbördeskrigets stämningar och när han i november 1938 påbörjade arbetet med den av Brosa önskade violinkonserten skrev han att ”det är i tider som dessa det är så viktigt att arbeta, för att kunna tänka på annat än att folk skjuter ihjäl varandra. Tveklöst är detta min hittills bästa komposition, men jag är rädd för att den är ganska allvarlig”.

Andra världskriget hade pågått några månader när han i maj lämnade England för att först slå sig ner Quebeck i Kanada, där han i september fullbordade konserten. Uruppförandet ägde rum när Brosa spelade tillsammans med New York Philharmonic i Carnegie Hall den 27 mars 1940. Sir John Barbirolli dirigerade.

Det hade gått ett drygt halvår sedan Brittens föregående konsert framfördes, Pianokonserten, men den här gången hade han skrivit ett mer symfoniskt verk. Solostämman var så krävande att till och med Jascha Heifetz ansåg den ospelbar. Konserten inleds med ett motiv i slagverket, som enligt Brosa hade en klar spansk rytm. Solisten introducerar ett meditativt första tema som ska visa sig överleva första satsens dramatik, och dess mer militanta andra tema. Den andra satsen är tvärtemot vad man förväntade sig av traditionen ett briljant orkestrerat scherzo med drag av Sjostakovitj och Prokofjev, en sorts makaber dödsdans, med många intressanta detaljer – som partiet för två piccolaflöjter och tuba, över ett stilla stråktremolo. Finalen är ett rörande Andante där bastemat behandlas som en passacaglia med nio variationer.
Stig Jacobsson

Dmitrij Sjostakovitj (1906–1975)
Symfoni nr 9 Ess-dur op 70
Allegro
Moderato
Presto - Largo - Allegretto

Under den långa belägringen av Leningrad under andra världskriget hade Sjostakovitj komponerat sin berömda sjunde symfoni, “Leningradsymfonin”, och mot krigets slut kom den inte mindre storslagna och heroiska åttonde symfonin som inofficiellt kallats “Stalingradsymfonin”. Många väntade sig därför att den nionde symfonin i Beethovens anda skulle bli kulmen på en trilogi av krigssymfonier med jublande körfinal – och Stalin själv förväntade sig att bli tillägnad denna symfoni.

Det är möjligt att Sjostakovitj började tänka på det sätt som antytts, men att han snart kommit underfund med att han inte kunde vara konstnärligt ansvarig för något sådant. Det skulle så småningom visa sig att den nionde symfonin blev hans kortaste, klassiskt renaste och mest spirituella symfoni, i klaraste Ess-dur. I själva verket blev den en ironisk klackspark mot hela etablissemanget.

Symfonin skrevs på kort tid sommaren 1945. Han bodde i Ivanov, vilket var tonsättarföreningens semesterby, dit flertalet betydande tonsättare deporterats. På fritiden spelade han Haydnsymfonier fyrhändigt på piano tillsammans med kollegan Kabalevskij. Den sysselsättningen tycks ha smittat av sig på den nionde symfonin om vilken Sjostakovitj yttrade att ”det är ett glatt litet stycke. Musikerna kommer att älska att spela det och kritikerna blir förtjusta över att hacka på det”. Han hade rätt att det är tacksamt för musikerna, eftersom flera av dem får trevliga solistuppgifter, men när det gäller kritikerna så har också dessa insett verkets stora konstnärliga kvaliteter. Men Stalin lär ha blivit ursinnig.

Nionde symfonin blev en sinfoniettaliknande scherzomusik som är synnerligen väl genomtänkt och välformad i fem satser, där de tre sista spelas i en följd. I sista satsen finns trots allt en anknytning till kriget, det krig som nu var över och som ersatts av en fred med stora förhoppningar.
Stig Jacobsson