Datum och tid:

Fredag 8 december, 19:00

Pris:

300-340 kr

Brantelid spelar PROKOFIEV

Lio Kuokman DIRIGENT
Andreas Brantelid CELLO
Gävle Symfoniorkester

J. IBERT
Divertissement - 15 min

M. RAVEL
Ma mère l'Oye - 19 min
Prelude –
Tableau 1: Danse du rouet et Scène
Tableau 2: Pavane de la Belle au bois dormant
Tableau 3: Les Entretiens de la Belle et de la Bête
Tableau 4: Petit Poucet – Interlude –
Tableau 5: Laideronnette, Impératrice des pagodes 
Apothéose: Le Jardin féerique

PAUS - ca 25 min

S. PROKOFIEV
Sinfonia concertante - 37 min
Andante
Allegro giusto
Andante con moto – Allegro

Konserten slutar ca kl 20.45

Ett franskinspirerat program som också anknyter till moderskärlek, som i skulpturen "Premiere". Ravels Svit Ma mère l'Oye (Gåsmors sagor) är inspirerad av ett urval av barnvisor, och Iberts Divertissiment är ett humoristiskt, satiriskt stycke. Prokofievs storskaliga Sinfonia concertante för cello och orkester omsluter dessa två verk med sitt virtuosa och utmanande soloparti, som spelas av Andreas Brantelid. Lio Kuokman dirigerar.

Andreas Brantelid, Sveriges ledande cellist, är känd för sitt emotionella spel och tekniska precision. Han blev historisk som den yngsta någonsin att vinna den prestigefyllda "Eurovision Young Musicians" tävlingen 2006. Brantelid har spelat med topporkestrar runt om i världen, och hans inspelningar har mottagit både kritikerros och publikuppskattning. Med sin passion och talang, fortsätter han att berika den klassiska musikscenen.

Maurice Ravels 'Ma mère l'Oye', eller 'Gåsmors sagor', är en förtrollande musikalisk utflykt in i sagornas värld. Ursprungligen skapad som en pianoduett för att underhålla barn, arrangerade Ravel senare verket för orkester. Verket består av fem satser, varje med en egen saga, inklusive 'Sleeping Beauty' och 'Tom Thumb'. Varje sats presenterar en vacker och stämningsfull musikalisk bild, vilket framhäver Ravels fantastiska förmåga att skapa en rik och färgstark orkestrering.

Video

Christian Reif - a few words on...

Jacques Ibert (1890–1962)
Divertissement

Klassicist som Roussel och elegant ironiker som Poulenc var också Jacques Ibert. Han tvingades som ung göra ett uppehåll i musikutbildningen då han mobiliserades under första världskriget, men han återkom och redan 1919 tilldelades han det åtråvärda stora Rompriset som skänkte unga franska tonsättare några års vistelse i Villa Medici i Rom, en institution som tillhörde franska akademien, och som Ibert 1937 blev direktör för.

I Divertissement briljerar Ibert med ironi och smittande humor, och han drar sig inte för att parodiera Mendelssohns Bröllopsmarsch, cabaretsånger och wienervalser. Ursprungligen skrevs musiken som scenmusik till en uppsättning av Labiches berömda fars Un chapeau de paille d’Italie – Italienska halmhatten – och musiken är verkligen skräddarsydd för dess dråpliga förvecklingar. Scenmusiken komponerades 1929 och ur denna ställde tonsättaren samman sex korta avsnitt till Divertissement för kammarorkester, uruppfört i Paris den 30 november 1930. Detta har blivit ett av Iberts mest kända och mest spelade verk, värt att beundra för sin vitalitet och sin humor men också för sin balans och finess.
Stig Jacobsson

Maurice Ravel (1875–1937)
Ma Mère l’Oye – Gåsmors sagor
Prelude –
Tableau 1: Danse du rouet et Scène
Tableau 2: Pavane de la Belle au bois dormant
Tableau 3: Les Entretiens de la Belle et de la Bête
Tableau 4: Petit Poucet – Interlude –
Tableau 5: Laideronnette, Impératrice des pagodes –
Apothéose: Le Jardin féerique

Många av Maurice Ravels orkesterverk har ett ursprung som pianostycken, vilka han senare klädde i fantasirik orkesterdräkt med smak, finess och raffinemang. så är även fallet med Gåsmors sagor från 1908. Det var för de nära vännerna Godebskis båda pianospelande barn, Mimie och Jean, Ravel komponerade musiken, och även om han också själv älskade sagor, så utgick han från barnens favoritberättelser. Sedan dröjde det fram till 1911 innan han på önskemål av Jacques Rouché instrumenterade, omarbetade och utvidgade musiken, och det med så stor verkan att den även använts som balett. Balettpremiären ägde rum på Théâtre des Arts i Paris den 28 januari 1912.

Den ursprungliga, fyrhändiga pianosviten innehåll fem satser (tablå 2-5 samt apoteosen, men i annan ordning), och denna utvidgade Ravel med ett Preludium, Spinnrockens dans och fyra sammanlänkande interludier, av vilket ett fått självständig karaktär. Handlingen följer Charles Perraults saga om Törnrosa, och har byggts ut med dansade drömbilder innan hon slutligen väcks av prinsen i den förtrollade trädgården.

Det hela börjar med ett stämningsladdat preludium innan vi suggereras av spinnrockens surrande. I den andra tablån hittar vi en långsam, graciös dans i miniatyrformat vilken har ett ständigt upprepat tretonstema som ackompanjemang. Tredje tablån skildrar skönheten (klarinett) och odjuret (kontrafagott). Det fula (men godhjärtade) odjuret vinner slutligen den skönas hand och förvandlas till en ståtlig prins. I partituret citeras vid fjärde tablån några ord om hur Tummeliten för att hitta ut ur skogen strör brödsmulor efter sig – vilka olyckligtvis äts upp av fåglarna. Att han förlorar riktningen märker vi av den slingrande melodin. Det är ett vemodigt stycke med oboesolo över långsamt vandrande rörelser i sordinerade stråkar och med imitation av fågelkvitter. I den femte tablån skildras pagodernas härskarinna när hon tar sig ett långt, ceremoniellt bad i form av en liten pentatonisk, kinesisk marsch i träblåsarna. Så avslutas denna fantasieggande svit med Den förtrollade trädgården, en epilog där Törnrosa alltså åter vaknar, till verkligheten och kärleken.
Stig Jacobsson

Sergej Prokofjev (1891-1953)
Sinfonia Concertante op 125
Andante
Allegro giusto
Andante con moto – Allegro

1938 fullbordade Sergej Prokofjev i Paris en Cellokonsert op 58, som vid uruppförandet den 26 november inte gjorde någon större lycka. När han visade upp denna tidiga konsert hemma i Sovjet betraktade man den som alltför borgerligt dekadent, och den kom aldrig att uppskattas där heller. Först när den tjugoårige Mstislav Rostropovich spelade konserten i en version för cello och piano 1947, visade Prokofjev förnyat intresse för sin konsert, och lovade solisten att bearbeta den. Men innan han gjorde detta komponerade han en helt ny Cellosonat, som när Rostropovich uruppförde den blev en mycket stor framgång.

Under början av 1950-talet var det så dags att revidera den gamla konserten. Den uruppfördes den 18 februari 1952 under titeln Cellokonsert nr 2 av Moskvas Ungdomsorkester och med pianisten Svjatoslav Richter som dirigent – det lär ha varit enda gången han framträdde som dirigent. Man kan se detta som en provkonsert, och tonsättaren var fortfarande inte nöjd. Han fortsatte att putsa, och till slut kallade han sitt verk Sinfonia concertante. Den har fortfarande åtskilligt material gemensamt med den ursprungliga konserten, men använder en större orkester och har fått en utvidgad form, vilket räckte för att göra musiken synnerligen uppskattad och populär. Rostropovich hade också delat med sig av sitt stora kunnande och sin insikt om cellons möjligheter.

Sinfonia concertante blev Prokofjevs sista stora fullbordade orkesterverk, men den avslöjar att tonsättaren på intet sätt skulle ha tappat något i sin konstnärliga stringens. Det är Allegrosatsen som är konsertens kärna, en musik som kräver stor virtuositet av solisten och som har en medryckande ostinatorytm. I denna sats hittar man också en lyrisk mittepisod. Finalen kan ses som en sorts tema med variationer.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.