Datum och tid:

Torsdag 5 oktober, 19:00

Pris:

300-340 kr

Stig Dagerman 100 år

Tobias Ringborg DIRIGENT
Mattias Knave BERÄTTARE
Gävle Symfoniorkester

J. S. BACH
Chaconne i d moll - 15 min

J. BRAHMS
Variationer över ett tema av Haydn - 19 min

PAUS - ca 25 min

J. VALFRIDSSON
Varför älska vi att sjunka - 30 min
URUPPFÖRANDE 

Konserten slutar ca kl 20.45

Gävle Symfoniorkester uppmärksammar firandet av Stig Dagerman med ett specialskrivet verk av Jonas Valfridsson. "Varför älska vi att sjunka" är skriven för Gävle Symfoniorkester och en skådespelare, och premiären för detta verk äger rum på dagen när Stig Dagerman skulle ha fyllt 100 år, den 5 oktober.

Stig Dagerman var en inflytelserik svensk författare, mest känd för sin djupgående och ärliga skildring av mänskligt lidande och existentiella frågor. Med en intensivt produktiv period under 1940-talet, gav Dagerman ut flera romaner, noveller, dikter och pjäser. Hans mest kända verk inkluderar 'Vår är jorden' och 'Bränt barn'. Trots att han avled tragiskt vid endast 31 års ålder, har Dagermans verk fortsatt att påverka generationer av läsare och författare.

Video

Christian Reif - a few words on...

Tobias Ringborg är en mångsidig musikbegåvning och en aktad person inom både operans och symfonins värld. Han påbörjade sin karriär 1994 som violinsolist efter att ha vunnit Solistpriset och har sedan gästat alla stora svenska orkestrar. Utöver detta, har han framstått som en stark förespråkare för svensk musik, med över tjugo inspelningar av framför allt svenska tonsättare.

Men Ringborg är inte bara en begåvad violinist. År 2000 inledde han en karriär som dirigent, efter att ha vunnit en tävling i Helsingborg. Han har därefter framträtt med många skandinaviska orkestrar och har en särskild passion för opera. Efter sin debut som operadirigent 2001, har han varit förknippad med Kungliga Operan och lett många stora produktioner. Han har även specialiserat sig på italiensk opera och Mozart och har arbetat internationellt från Leipzig till Adelaide.

På det symfoniska planet har han samarbetat med flera framstående orkestrar, bland annat vid Nobelprisutdelningen 2011. Hans kommande säsong 2023/2024 inkluderar internationella framträdanden samt samarbeten med stora svenska orkestrar. Ringborg har hedrats med Herbert Blomstedts dirigentpris och är ledamot av Kungliga Musikaliska akademien sedan 2011.

 

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Chaconne d-moll (orkestrerad av Joachim Raff)

Liksom Bach i sina sonater för ensam cello eller flöjt utnyttjat instrumentets alla resurser, närmade han sig i sina partitor och sonater för ensam violin uppgiften med en vetenskapsmans noggrannhet och en konstnärs spontana fantasi. Trots att han bara använder ett enda instrument lyckas han komponera imponerande varierat och spännande – och säkerligen ställde han samtidens musiker inför närmast oöverstigliga svårigheter. Partita nr 2 i d-moll rymmer fem stiliserade danssatser, och avslutas med en Chaconne, en gammal form av variationssats. Man har förmodat att Bach komponerade detta storverk som ett minne av sin hustru Maria Barbara, som hastigt avlidit 1720.

Genom sin monumentala resning har den blivit populär och kommit att betraktas som en fristående komposition; att tema med 32 variationer. Den är nästa lika lång som de tidigare fyra satserna tillsammans, och den har fått utstå en rad bearbetningar: Mendelssohn och Schumann försåg den med pianoackompanjemang, Brahms arrangerade den för piano vänster hand medan Tausig och Busoni lät pianisten använde båda händerna. Andres Segovia gjorde en version för gitarr och andra har bearbetat den för såväl orgel som orkester.

Här hör vi den i Joachim Raffs (1822–1882) orkestrering. Förmodligen var han den förste som arrangerade stycket för en stor modern orkester. Han tillägnade det Filharmoniska sällskapet i New York, men det uruppfördes under en välgörenhetskonsert i Wiesbaden i mars 1874.
Stig Jacobsson

Johannes Brahms (1833–1897)
Variazioni Chorale St. Antonii
(Variationer över ett tema (ej) av Haydn op 56a)

Som sitt första orkesterverk (ursprungligen komponerat för pianoduo) hade Brahms i Tutzing, nära München, sommaren 1873 komponerat det underbara verk som vanligen kallats

”Variationer över ett tema av Haydn”. Men titeln är missvisande eftersom temat inte är komponerat av Haydn. Det stämmer visserligen att Brahms i god tro lånade temat ur andra satsen i Haydns blåsardivertimento i B-dur, men Brahms visste inte att Haydn själv hade lånat temat från en anonym koralmelodi – en pilgrimssång kallad Chorale St. Antonii. Numera menar man dessutom att det inte ens var Haydn som komponerat något av de sex Divertimenti som ingår i den samling som gett Brahms inspiration. Sannolikt var det Ignaz Pleyel som komponerat dessa Divertimenti. Numera brukar man därför kalla Brahms lysande verk för Variazioni Chorale St Antonii. Men glöm detta, och njut av de förtrollande variationer Brahms åstadkommit. Han dirigerade själv uruppförandet den 2 november 1873 tillsammans med Wienfilharmonikerna, och sedan dess har denna musik alltid stått på standardrepertoaren.
Stig Jacobsson

Jonas Valfridsson (f 1980)
Varför älska vi att sjunka (text: Stig Dagerman)
URUPPFÖRANDE

”Jag lämnar fasta drömmar och lösa förbindelser. Jag lämnar en lovande bana, som lovat mig självförakt och allmänt erkännande. Jag lämnar ett dåligt rykte och löftet om ett ännu sämre. Jag lämnar några hundratusen ord, somliga skrivna i lust, de flesta i leda och för pengar. Jag lämnar en usel ekonomi, en vacklande hållning till tidens frågor samt ett bättre begagnat tvivel. ”

Stig Dagermans ord från 1951 kan stå som ett motto för Jonas Valfridssons nya komposition ”Varför älska vi att sjunka”. Dagerman skulle idag, den 5 oktober, ha fyllt hundra år, men han blev bara 31 innan han avslutade det för egen hand. Hans litterära verk har fortsatt att fascinera och oroa, och eftersom han föddes och växte upp i Älvkarleby, kändes det naturligt för Gävle symfoniorkester att högtidlighålla minnesåret genom att låta Jonas Valfridsson skriva ett verk om honom. Han hade ju redan skrivit ett personligt och framgångsrikt verk om ”trollmålaren” John Bauer, och har nu efter gedigen research skaffat sig en egen bild av Dagermans skapande.

För att fånga Dagermans ord har tonsättaren komponerat ett verk för berättare, eller recitatör, en idag ganska ovanlig musikform som ställer nya krav. Han ville inte att texten skulle läsas rakt upp och ner till orkestrala stämningsbilder, utan skapa ett musikverk där text och musik bildar en integrerad kombination av två uttryckssätt.

Skådespelaren och regissören Mattias Knave var från början tilltänkt som recitatör/librettist och berättar att ”han likt en bildhuggare har mejslat fram en sinnlig och mångfacetterad ögonblicksbild ur Dagermans rika författarskap. Och gett det kropp. Här finns en förtvivlans marsch, kanske en sorgmarsch över mänskligheten, men också prov på hans svarta humor och de ömsinta, lyriska skildringar av det mellanmänskliga som för evigt kommit att förknippas med Älvkarlebys (och vår allas) lille Stig. En resa ner i botten – och vidare upp i ljuset”.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.