Datum och tid:

Fredag 24 november, 19:00

Pris:

300-340 kr

Fateyeva spelar Larsson

Mirian Khukhunaishvili DIRIGENT
Asya Fateyeva SAXOFON
Gävle Symfoniorkester

M. LYSELL
Synaulia - 23 min

L. E. LARSSON
Saxofonkonsert - 20 min
Allegro molto moderato
Adagio
Allegro scherzando

PAUS - ca 25 min

P. I. TCHAIKOVSKY
Symfoni nr 4 op.36 f moll - 44 min
Andante sostenuto
Andantino in modo di canzona
Scherzo (Pizzicato ostinato)
Finale: Allegro con fuoco

Konserten slutar ca kl 21.00

Asya Fateyeva är en framstående rysk-svensk saxofonist som har etablerat sig som en av de mest spännande unga talangerna inom sitt område. Med sin oöverträffade tekniska skicklighet och uttrycksfulla spelstil har hon vunnit internationellt erkännande från både kritiker och publik. Fateyeva har framträtt som solist med ledande orkestrar runt om i världen och samarbetat med framstående dirigenter och musiker. Hon är också engagerad i att utforska och främja nya verk för saxofon, vilket har bidragit till att expandera instrumentets repertoar. Asya Fateyeva fortsätter att inspirera och fascinera med sin passionerade och dynamiska musikalitet.

Lars-Erik Larssons Saxofonkonsert är ett framstående verk inom den svenska konstmusiken. Konserten, komponerad 1934, är ett vackert exempel på den romantiska och melodiska stilen som kännetecknar Larssons musik. Verket är uppdelat i tre satser, varav den första introducerar saxofonen med eleganta och lyriska melodier. Den andra satsen erbjuder en mer lugn och reflekterande atmosfär, medan den tredje satsen är en sprudlande och virtuos final. Lars-Erik Larssons Saxofonkonsert är en fantastisk kombination av skönhet, teknisk briljans och emotionell intensitet som fortsätter att beröra och imponera på publiken idag.

Den georgiske dirigenten Mirian Khukhunaishvili är medgrundare och musikalisk ledare för Tbilisi Youth Orchestra och bor idag på Island. Efter att ha berömts av Christoph Eschenbach som en "otroligt begåvad ung dirigent" efter sin debut med Konzerthausorchester Berlin, är den unge maestron på väg att erövra hjärtan hos många europeiska orkestrar.
Mirian kommer att återvända till Berlin Konzerthaus med Tbilisi Youth Orchestra vid "Young Euro Classics" i augusti 2023.
Sedan 2021 är Mirian inbjuden lärare vid Iceland University of the Arts, där han undervisar i dirigering och leder universitetskören.
År 2020 avlade han doktorsexamen i dirigering vid Academy of Music i Krakow.

Video

Christian Reif - a few words on...

Mattias Lysell (f. 1971)
Synaulia – The Angles of Milles

Mattias Lysell bor med sin familj sedan 2008 i Gävle, men är till vardags lärare i komposition vid Musikkonservatoriet i Falun, men han har ett långt förflutet i Gävle där han haft ett nära samarbete med symfoniorkestern, inte minst under de år (2010–2015) han var engagerad som Composer in Residence, och varje år bidrog med nya spännande musikverk i olika stilar som avslöjade en fantasifull och tekniskt driven tonsättare.

För tio år sedan, i oktober 2013, uruppfördes hans Synaulia – The Angles of Milles. De som besökt Gävle Konserthus kan inte ha undgått att se dessa fem musicerande pojkänglar på sina pelare högt uppe i skyn, vilka enligt Milles ska ge människorna lycka och hopp. De spelar på antika grekiska instrument som i sin ursprungliga form inte längre är i bruk, men Lysell har ”översatt” dem till moderna varianter: Syrinx (panflöjt) blir piccolaflöjt, flöjten har blivit en modern flöjt, aulos spelas nu av ett engelskt horn, trumpeten är i huvudsak densamma, liksom hornet. Även om dessa instrument inte direkt framträder som solister, så får de komma till tals både ensamma och tillsammans i olika konstellationer. Lägg särskilt märke till en melodi i tredje delen. Ursprungligen var det ett solo för naturhorn, men efter en revidering får flera musiker ur kvintetten medverka. Det är världens äldsta noterade melodi, återfunnen på en stenpelare i nuvarande Turkiet, inhuggen omkring år 150 e Kr.

Verket är hållet i fyra satser, eller ska man hellre kalla dem delar, eftersom de följer direkt på varandra, bara åtskilda av korta pauser. Lysell har, som så många andra tonsättare i hans generation, en bakgrund inom rockmusiken, och det är melodik, rytm och harmonisk tonalitet, klanger och tydliga strukturer, inte sällan repetitiva, som formar hans musik. Lyssnaren står i centrum.
Stig Jacobsson

Lars-Erik Larsson (1908–1986)
Saxofonkonsert op 14
Allegro molto moderato
Adagio
Allegro scherzando

Att skriva en solokonsert för saxofon var något mycket annorlunda sommaren 1934, då Larsson skrev sin konsert för altsaxofon och stråkorkester. Den uruppfördes av beställaren, tidens ledande saxofonist Sigurd Rachèr med Norrköpingssymfonikerna i november samma år. Därefter spelade han den flitigt världen över.

Det kan på ytan tyckas att konserten har en klar klassisk form, men när man undersöker den närmare hittar man ett intrikat nätverk av tematiskt material. Här finns all den lärdom som Larsson senare skulle briljera med som professor i komposition. I andra satsen hittar man nyckeln till de melodiska och harmoniska beståndsdelar som breder ut sig över konserten. Med en avväpnande charm, behaglig elegans och en god portion nyromantik har Larsson här skrivit en av de första och bästa av alla saxofonkonserterna internationellt sett.

Första satsen är hållen i sonatform och det är saxofonen som får presentera det tema som sedan tas upp av violinerna. I andra satsen hittar vi en elegant melodi som utvecklas till en kanon mellan solisten och altfiolerna. Finalen är ett kort rondo som kan leda tankarna till såväl Haydn som Nielsen.
Stig Jacobsson

Peter Tjajkovskij (1840–1893)
Symfoni nr 4 f-moll op 36
Andante sostenuto
Andantino in modo di canzona
Scherzo (Pizzicato ostinato)
Finale: Allegro con fuoco

Tjajkovskij skrev sin fjärde symfoni under vintern 1876-77, och därmed inledde han sin sena symfoniska stil; den som skulle kulminera i de djupt personliga och tragiska symfonierna nr 5 och 6. I fjärde symfonin hittar man fröet till denna utveckling. Han hade nyligen brevledes fått kontakt med den förmögna änkan Nadezhda von Meck, vilken han aldrig träffade, men ändå uppehöll en intensiv brevkontakt med under decennier. Hon gav honom ett generöst tilltaget årligt ekonomiskt underhåll. I maj 1877 skrev han i ett brev till henne: ”Jag är helt absorberad av min symfoni, vilken jag påbörjade i vintras. Jag skulle vilja dedicera den till Er, för jag tror Ni i den hittar ett eko av Era innersta tankar och känslor.” Men symfonin blev inte färdig då. Han avbröt arbetet för att istället hänge sig lika fullständigt åt operan Eugene Onegin. Dessvärre fick han sedan i verkliga livet uppleva de fasor som tagit form på operascenen: han kastade sig huvudstupa in i ett katastrofalt äktenskap med påföljande självmordsförsök och flykt till Italien. Han hade skisserna med sig och orkestrerade symfonin i Venedig och San Remo, och han var fortfarande kvar i Italien när symfonin urupp­fördes av Nikolaj Rubinstein den 22 februari 1878 i Moskva.

”Du frågar om symfonin har ett program. Som regel besvarar jag sådana frågor negativt och ett mer korrekt svar är verkligen inte lätt att ge. Hur ska man kunna hitta ord för de vaga känslor man haft i tankarna under arbetets gång? Utvecklingen är helt lyrisk, den sipprar ur en konstnärs själ i musik precis som en poet formulerar sig i ord. Skillnaden är att musik till och med är subtilare än ord när det gäller att uttrycka otaliga fina skiftningar i känsla och humör … Men denna symfoni har ett program, åtminstone är det möjligt för mig att i ord skissa vad musiken vill skildra … naturligtvis bara ungefär. Introduktionen rymmer fröet till hela verket, idén ur vilken det hela växer. Det representerar ödet, den mäktiga kraft som hindrar vår strävan efter lycka …”

Första satsen handlar om livet som helhet, om krassa realiteter, glada drömmar och högtflygande visioner. Lugnet lägger sig. I andra satsen skildras den melankoliska längtan som lägrar oss i ensamheten efter en dags arbete. Den är vacker men sorgesam, och man förlorar sig i minnen. Ett nordiskt vemod sprider sig över den melodi i oboe som inleder satsen. Tredje satsen är mest broderi över grundlösa tankar, sådana man får när man druckit en del. Konstiga griller fyller snart sinnet. Det är en utåtriktad och glad scherzosats som utmärks av stråkarnas pizzicatospel. När du inte själv kan hitta lyckan, sök den hos andra – det är motivet för finalen. Rör dig bland massorna. Han brister ut i det mest bombastiska utspel. Som melodiskt motiv inför han den ryska folkvisan ”På ängen stod en liten björk”. Det finns grader av lycka, stor och liten – finn tröst i andras lycka och ditt liv blir uthärdligt. Sådana tankar fyllde Tjajkovskij under arbetet, och det resulterade i en gripande bekännelse. Symfonin blev ett sätt för honom att skriva av sig sin djupa depression och förtvivlan.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.