Datum och tid:

Torsdag 14 december, 19:00

Pris:

300-340 kr

Malov spelar Mozart

Chloé van Soeterstède DIRIGENT
Sergey Malov VIOLONCELLO DA SPALLA
Gävle Symfoniorkester

G. FAURÉ Cantique de Jean Racine
W. A. MOZART Flöjtkonsert nr 1 i G dur K. 313 (arrangerad för violoncello da spalla)
R. SCHUMANN Symfoni nr 2

Violoncello da Spalla är ett ovanligt instrument som sällan ses på dagens scener, här spelas det av den sanna virtuosen Sergey Malov. Inspirationen för konserten kommer från Armans skulptur "Flerhalsad cello" som står i foajén i Gävle Konserthus. Dessutom inleds konserten med en specialkomposition av Fauré för sex celli spelad av orkesterns cellister.

Sergey Malov är en framstående rysk musiker känd för sin dubbla begåvning som violinist och violast. Malovs skickliga teknik och musikaliska inlevelse har hyllats på den internationella scenen. Han har vunnit flera prestigefyllda utmärkelser, inklusive Paganini-, Mozart- och Tchaikovsky-tävlingarna. Från Barock till samtida musik, Malovs dynamiska framträdanden fängslar och inspirerar sin publik.

Violoncello da spalla, som bokstavligen översätts till 'cello på axeln', är ett stränginstrument från barocktiden. Det är mindre än en modern cello och spelas på axeln som en violin eller viola, men med en djupare och rikare klang. Instrumentet har fem strängar och använder ofta gut-strängar för att skapa sin karakteristiska ljudbild. Trots att det var bortglömt under flera århundraden, har intresset för violoncello da spalla ökat på senare år.

Video

Christian Reif - a few words on...

Vad är en violoncello da spalla?

Gabriel Fauré (1845–1924)
Cantique de Jean Racine

Cantique de Racine är Faurés tidigaste verk som ännu spelas. Han skrev det medan han var elev vid Ecole Niedermayer i Paris, där han studerade från 9 till 20 års ålder. Från 1861 var Saint-Saëns hans kompositionslärare, och de blev vänner för livet. För honom visade 19-åringen upp detta vackra och mogna verk, komponerat 1863–64, och 1865 tilldelat ett första pris för sin ädelhet och allvar, vilket också markerade slutet på hans studieperiod. Några kritiker har menat att det visar alltför stora likheter med Mozarts Ave Verum, men sämre förebilder får man ju leta efter. Till att börja med hade han skrivit verket för fyrstämmig kör med ackompanjemang av antingen orgel eller piano, och i den formen fick det sitt första framförande i augusti 1866. Så sent som 1906 fullbordade han versionen med orkester. Texten är den store franske diktaren Jean Racines version (från 1688) av en latinsk hymn. 

Verbe égal au très Haut,
Notre unique espérance,
Jour éternel de la terre et des cieux,
De la paisible nuit
Nous rompons le silence:
Divin Sauveur, jette sur nous les yeux
Divin Sauveur, jette sur nous les yeux.

Répands sur nous le feu de Ta grâce puissante ;
Que tout l'enfer, que tout l'enfer
Fuie au son de Ta voix
Dissipe le sommeil d'une âme languissante
Qui la conduit à l'oubli de Tes lois
Qui la conduit à l'oubli de Tes lois !

Ô Christ soit favorable à ce peuple fidèle,
Pour Te bénir maintenant rassemblé ;
Reçois les chants qu'il offer
À Ta gloire immortelle,
Et de Tes dons qu'il retourne comblé.
Et de Tes dons qu'il retourne comble
Et de Tes dons

Ord av Gud, som ditt hem bland människor tagit;
Vår jords och himmelens
All nattens eviga tystnad bryts
När bönestunden slagit:
Vår frälsnings Gud, se till oss i din nåd

Sprid över oss ditt ljus om en flammande låga
att mörkrets makt flyktar för himlens glans,
Och giv min själ, o Gud, till återsken
förmåga att sprida ut vad i löftena fanns.

Ditt trogna folk har mötts för att dig få välsigna
och prisa Krist som allt vi lovsjunga Herren
utav gåvor vi digna;
Ty föga han får, men oändligt han ger.
Stig Jacobsson

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Flöjtkonsert nr 1 G-dur (K313)
Allegro maestoso
Adagio non troppo
Rondo: Tempo di menuetto
(arrangerad för violoncello da spalla)

Det sägs att Mozart ogillade flöjten som instrument, men det han trots allt skrev för flöjt är fyllt av kärlek! Den holländske amatörflöjtisten och mecenaten de Jean beställde tre små enkla konserter och ett antal flöjtkvartetter av Mozart, vilken med iver och goda föresatser satte i gång med uppgiften under ett uppehåll i Mannheim på väg till Paris – den tragiska resa under vilken han skulle förlora sin mor.

Hem till pappa Leopold skrev han: ”Jag får inte en lugn stund här, jag kan bara komponera om natten – och man är ju inte alltid upplagd för arbete. Visst skulle jag kunna rafsa ner musik dagarna i ända, men en sådan här komposition kommer ut i världen och jag vill inte skämmas för mitt namn på titelsidan. Dessutom vet du att jag blir matt när jag tvingas skriva för ett instrument jag inte tål.”

Mozart fullföljde inte de Jeans beställning. Det blev bara två konserter (och den andra av dessa är ett arrangemang av en tidigare skriven konsert för oboe), därefter tröttnade Mozart. Han fick också bara 96 av de 200 utlovade florinerna. G-durkonserten är varken liten eller enkel – den står helt i nivå med Mozarts bästa solokonserter, och rikedomen på idéer skulle ha räckt till ett dussin verk.

Den här gången spelas musiken på en violoncello da spalla, det vill säga en lite mindre cello som hålls som en violin.
Stig Jacobsson

Robert Schumann (1810–1856)
Symfoni nr 2 C-dur op 61
Sostenuto assai. Allegro ma non troppo
Scherzo: Allegro vivace
Adagio espressivo
Allegro molto vivace

Att skriva en symfoni blev under 1800-talet tonsättarnas mandomsprov, en uppgift ibland fylld av fruktan och skräck. Brahms kände sig inte mogen för detta förrän i fyrtioårsåldern, och Schumann gav upp en rad ungdomliga försök att bevisa för sin älskade Clara (och kanske ännu mer för hennes krävande far) att han faktiskt var en ”riktig” tonsättare. Det dröjde till 1841 innan hans första fullbordade symfoni var färdig.

Fyra år senare var han beredd att ge sig i kast med den symfoni som kommit att kallas nr 2 (C-dur op 61). Arbetet gick mycket snabbt och kompositionsarbetet var klart på fjorton dagar i december. Men sedan fick han påtagliga problem att orkestrera verket, så det blev ändå inte färdigt förrän tre veckor innan första framförandet. Felix Mendelssohn dirigerade Gewandhausorkestern i Leipzig när symfonin uruppfördes den 5 november 1846.

Detta var en pressande tid för Schumann. Han hade 1845 drabbats av ett nervsammanbrott, ett förebud om den mentalsjukdom som elva år senare skulle lägga honom i graven. Han hade haft problem att fullfölja sina arbetsuppgifter i Leipzig, och därför slagit sig ner i Dresden i oktober 1844. Han menade att enda sättet att befria sig från ångest och ljud-hallucina¬tioner var ett intensivt skapande arbete. I september skrev han till sin gamle vän Mendelssohn: ”sedan en tid flödar det av pukor och trumpetar inne i mig, men jag vet inte vad det ska bli av det.” Med uppbådande av alla krafter arbetade han sig ut ur krisen. ”Jag kände mig sannerligen mycket bättre, när jag var färdig med verket.”

Han var energisk, optimistisk och extatisk. Han arbetade målmedvetet med sträng disciplin, och han fick hjälp av sina tidigare studier i Bachs kontrapunkt. I själva verket skapade han nu sin enda riktiga, klassiska symfoni, för vilken Beethoven säkert stått modell. Men trots det formella beroendet blev det ett synnerligen personligt mästerverk. Kritiken fann symfonin nymodig och egendomlig, men samtidigt imponerande. Själv upptäckte han efter uruppförandet några svagheter som han justerade; han lade bland annat till de tre trombonerna i yttersatserna. Därefter kunde symfonin spelas på nytt elva dagar senare.

I första satsens introduktion hittar man de element som utvecklas symfoniskt i resten av satsen. I det energiska scherzot hittar man två kontrasterande mellandelar – sällan har Schumann varit på så gott humör. Adagiot är dunkelt rörande och finalen kan ses som tonsättarens triumf över att ha tagit sig igenom krisen.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.