Filmer - Förskoleklassiker

Gävle Symfoniorkester har i flera år spelat konserten Förskoleklassiker, en uppskattad introduktion till den symfoniska musikens värld för sexåringar. Eftersom det här året har varit som det har varit bestämde vi oss för att låta filmaren Jonas Embring skapa tre kortare filmer av konserten. Vi får följa med en förskoleklass från Sätraängsskolan när de går på konsert. Redan i foajén står några av musikerna och berättar om sina instrument och sedan är det dags att gå in i konsertsalen och se och höra vad som händer där.

Förskoleklassiker del 1 av 3

I det här avsnittet får vi följa med en förskoleklass på konsert med Gävle Symfoniorkester. Redan i foajén står en av musikerna och berättar om sitt instrument och sedan är det dags att gå in i konsertsalen och se och höra vad som händer där! Här möter vi Glenn Larsson som spelar slagverk och när vi kommer in i konsertsalen får vi först höra J S Bachs glada musik ur Brandenburgkonsert nr 3, och sen spelar orkestern jättesvagt och jättestarkt i Ravels Bolero.

Förskoleklassiker del 2 av 3

I det här avsnittet får vi följa med en förskoleklass på konsert med Gävle Symfoniorkester. Redan i foajén står en av musikerna och berättar om sitt instrument och sedan är det dags att gå in i konsertsalen och se och höra vad som händer där! Först möter vi Karin som spelar kontrabas men när vi kommer in i konsertsalen börjar det hända konstiga saker med ljuset… vem är det som styr ljuset egentligen? Musiken du får höra är Sergej Prokofievs Ur Hamlet, op 77, nr 1 och Fanny Mendelssohns Schwanenlied.

Förskoleklassiker del 3 av 3

 

I det här avsnittet får vi följa med en förskoleklass på konsert med Gävle Symfoniorkester. Redan i foajén står en av musikerna och berättar om sitt instrument och sedan är det dags att gå in i konsertsalen och se och höra vad som händer där! Först möter vi Kristin som spelar tvärflöjt och sen får vi uppleva Johann Pachelbels vackra Kanon i D-dur och efter det blir det snabb och långsam dans till Brahms ungerska dans nr 5.

Vi som gjorde det!

Filmer av Jonas Embring
Ursprungligt manus och regi: Åsa Ekberg
Musikaliska arrangemang: Karl-Johan Ankarblom

Gävle symfoniorkester under ledning av konsertmästare Anneli Jonsson
Barn från Sätraängsskolan i Gävle.

Film, klippning och regi:: Jonas Embring
Ljud: Owe Davidson
Ljus: Fredrik Becker
Producent: Karin Hansson Lasses
Orkesterproducent: Pelle Larsson

Stort tack till El Sistema på kulturskolan i Gävle och Sätraängsskolan.

Inspelat 23-25 februari 2021 i Gävle Konserthus