Datum och tid:

Fredag 27 september, 19:00

Kejsarkonserten

Dirigent Ruth Reinhardt
Pontus Carron, piano

Mozart Teaterdirektören, uvertyr
Beethoven Pianokonsert nr 5 "Kejsarkonserten"
Byström Persuasion (2004)
Schubert Symfoni nr 6

Pianisten Pontus Carron var bara 22 år när han examinerades från Kungliga Musikhögskolan. Nu kommer det unga stjärnskottet till Gävle för att spela Kejsarkonserten – Beethovens sista pianokonsert – under ledning av dirigent Ruth Reinhardt.

Hela sitt liv skrev Wolfgang Amadeus Mozart musik som förförde, berörde och sprängde gränser. Dessutom hade han humor. Operan Der Schauspieldirektor – Teaterdirektören – är en satir över 1700-talets teaterliv. Att uppleva den medryckande musiken i uvertyren till operan är som att kastas in i en tidsresa till pudrade peruker och fladdrande salongsljus.
Ludwig van Beethoven är tonsättaren som livet ut kämpade mot sin gradvis allt sämre hörsel. I femtioårsåldern var han helt döv. Kanske var det i kraft av kampen mot sitt öde som Beethoven fortsatte att både komponera och dirigera livet ut. Pianokonsert nr 5 skrev han i sin hemstad Wien 1809. Staden låg i spillror efter Napoleons attack och Beethoven led av sin dåliga hälsa. Ändå klingar Kejsarkonserten – hans sista pianokonsert H – av hopp och framtidstro. Hos oss tolkas stycket av det unga stjärnskottet Pontus Carron.
Svenska bästsäljare inom nutida konstmusik, finns det? Svaret är ja. Sedan Persuasion av Britta Byström hade urpremiär 2004 uppförs stycket regelbundet över hela världen. I verket bjuder Byström in till en oväntad ljudvärld som öppnar för associationer kring tid och rum.
Konserten avslutas med Symfoni nr 6 av Franz Schubert. Trots att han bara var lite över 30 år när han dog tonsatte han över ett tusen verk. Symfoni nr 6 skrev han i 20-årsåldern, inspirerad av tidens operahjälte Rossini. Stycket fick dock vänta innan det mötte publiken, och det offentliga uruppförandet gjordes först några veckor efter att Schubert dött. I svensk kulturhistoria har Symfoni nr 6 en särskild plats tack vare Hasseåtage – som i revyn Spader Madame lät Monica Zetterlund föreviga en melodislinga ur andra satsen med texten: ”Donna Juanita, syster till Don Juan”.
Konserten leds av Ruth Reinhardt, utbildad vid Juilliard School of Music i New York och en av Europas unga, ledande dirigenter.

Garderob:
Garderoberna hittar du i vår foajé på entréplan. Den bevakade garderoben är enbart öppen i samband med större konserter i Gevaliasalen och det kostar 20 kr/plagg. Biljett till den bevakade garderoben köper du i samband med biljettköpet alternativt på plats i biljettkassan. Den obevakade garderoben är gratis. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

Parkering:
Det finns ett begränsat antal parkeringar utanför Gävle Konserthus. Vill du parkera där bör du vara på plats i god tid innan konserten. Om vår parkering skulle vara full, hänvisar vi till parkeringshus i Gävle centrum eller parkeringen vid Silvanum/Högskolan. Väljer du att parkera i Gävle centrum eller vid Silvanum/Högskolan tar det ca 5-10 minuter att promenera till konserthuset.

Fotografering:
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. Slå gärna på din mobiltelefon EFTER konserten. 

Allergier:
Tänk på att starka parfymer och hårsprejer kan vara mycket besvärande för allergiker.

Övrigt: 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. 
Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ. För aktuell meny och bordsbokning

Kontakta
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940