När Marie Samuelsson 2016 fick Ingvar Lidholm-priset löd motiveringen: »en starkt personlig röst i den nya svenska musiken. Hennes verk uppvisar en oavbrutet fängslande klangfantasi och stor tematisk bredd. Och en djup inlevelse i människans villkor«. Brandnäva är ett beställningsverk för Gävle Symfoniorkester skrivet för Catharina Chen, violin och Jakob Kellermann, gitarr. Bakom idén står Jakob Kellermann och dirigent Christian Karlsen, känd som arrangör för festivalen Gränslandet – symfonisk fest på nattklubben Trädgården i Stockholm, som i fjol attraherade nästan 6000 unga vuxna att upptäcka klassisk och nutida musik.
Också Djuro Zivkovic skriver musik som öppnar för existentiell reflektion. Zivkovic studerade vid Kungliga Musikhögskolan och har snabbt seglat upp som en av våra ledande tonsättare. Hans musik kretsar ofta kring andlighet och tar avstamp i hans ortodoxa tro. Det gäller även Psalm XIII från 2014. Samma år erhöll han det prestigefyllda tonsättarpriset University of Louisville Grawemeyer Award.
Hur skulle du själv tonsätta känslan av en meditation? I Tuning Meditation har Pauline Oliveros använt sig av sitt egenmyntade koncept Deep Listening som bygger på improvisation, elektronisk musik, ritualer och meditation. Syftet med Deep Listening är att utbilda både tränade och otränade öron att lyssna och reagera på musik. Tuning Meditation är ett verk baserat på Deep Listening där även publiken kan vara med och interagera i denna musikaliska meditation för alla kroppens sinnen.
Igor Stravinskij skrev ett flertal stycken för att hedra människor som dött. Ode för orkester komponerade han 1943 till minnet av Natalie Koussevitzky – hustru till vännen Serge Koussevitzky. Trots att det är fråga om minnesmusik är stycket genomsyrat av kraft och framåtrörelse. Det ligger i linje med den antika konsttraditionen att fira livet som ett sätt att hylla de som gått bort. Verket består av tre satser. Tillsammans bildar de vilda klustren av toner ett drabbande musikstycke om livets ogripbara villkor.
Wiens stora stolthet Joseph Haydn bodde under två ettårs-perioder i England. Där skrev han sina tolv sista symfonier – och gjorde sig därmed känd över hela världen. Symfoni 103 från 1795 är den näst sista. Efter de inledande, välkända slagen på timpani övergår musiken i ett wienklassicistiskt paradnummer – livligt, storslaget och elegant.