Skolkonserter

Varje år bjuder Gävle Symfoniorkester flera tusen barn på ett lustfyllt insteg til den symfoniska världen genom olika konserter. Skolkonserter är en del av allt som erbjuds och ligger i Kulturtrappan.

Kulturtrappan innebär i korthet att alla elever i grundskolan får ta del av minst två professionella kulturupplevelser per år. För att få en likvärdig skola har Gävle Kommun löst logistiken med transporter, bokning och administration. Samtliga skolor i aktuell årskurs får en inbjudan till konserterna och kan på så sätt delta genom att boka in sig.

Mot Bergakungens sal

Följ med Ayla Kabaca och Gävles Symfoniorkester, under ledning av dirigent Sergej Bolkhovets, in i en mystisk och spännande värld. Med hjälp av nordisk musik från sekelskiftet och bilder av John Bauer får vi möta skogens olika troll, jättar, häxor och djur. Hjälp till att natta Trollmors alla barn, träffa också sagornas prinsessor och prinsar och hjälp till att leta efter den försvunna skatten, en skatt som tillhör självaste Bergakungen. Se till att hålla någon hårt i handen när vi beger oss in i Bergakungens sal för att försöka återlämna hans förlorade skatt. Det sägs nämligen att Bergakungen inte är särskilt förtjust i människor…

I föreställningen Mot Bergakungens sal tonsätter Gävles Symfoniorkester John Bauers klassiska bilder med noga utvalda stycken från våra nordiska tonsättare, verksamma kring sekelskiftet. Ayla Kabaca lotsar oss mellan de olika karaktärerna och de olika stämningarna. 

Vi kommer att mötas av spänning och humor, mystik och hjältemod när vi beger oss in i trollens rike och tar oss fram Mot Bergakungens sal.

Föreställningen är framtagen i samarbete med Kungliga Filharmonikerna.

Ayla Kabaca

Programledaren, sångerskan och skådespelaren Ayla Kabaca är känd för många barn genom sitt arbete på bland annat SVT’s Barnkanalen, Sveriges Radio, UR och Skansen. Ayla Kabaca har bland annat varit Grammisnominerad för skivan ”12 sånger om månaderna”, belönats med Alfons-Bokalen för sina insatser inom barnkultur, samt har under säsongen 16/17 varit ”Artist in Recidence” hos Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset i Stockholm.

Sergej Bolkhovets

Sergej Bolkhovets är en begåvad dirigent och violinist med en imponerande internationell karriär. Han har spelat med Berliner Philharmoniker och varit biträdande dirigent vid BBC Scottish Symphony Orchestra. Som biträdande dirigent på GöteborgsOperan har han assisterat vid flera framträdanden och debuterat med Svenska Kammarorkestern. Han har också samarbetat med olika orkestrar, inklusive Bamberg Symphoniker och Dalasinfoniettan, samt arbetat med framstående dirigenter som David Zinman och Paavo Järvi. Utöver sitt dirigentarbete har Sergej spelat som soloviolinist och konsertmästare i flera professionella orkestrar runt om i världen. Hans musikaliska karriär präglas av enastående prestationer och fortsätter att växa och imponera på publiken.

Målgrupp: Årskurs 1-3
Föreställningens längd: 45-50 min
Speldagar:
Onsdag 25 oktober 2023: 09.30, 10.30, 12.00.
Torsdag 26 oktober, 2023: 09.30, 10.30, 12.00.
Fredag 27 oktober, 2023: 09.30, 10.30, 12.00

Var: Gevaliasalen i Gävle Konserthus

Bokning:
https://sjalvservice.gavle.se/kulturtrappan

Kontaktperson:
Marcus Olsson, Kultur & föreningsstöd
Telefon: 026-17 97 85
E-post: kulturtrappan@gavle.se