Datum och tid:

Fredag 9 september 2022, 19:00

Spanska nätter

Gävle Symfoniorkester
Joana Carneiro DIRIGENT
Gabriela Montero PIANO

A. DVORÁK I naturen, uvertyr, op. 91
M. DE FALLA Nätter i spanska trädgårdar
I. STRAVINSKY Petrushka (1947)

Långt från stadens brus hörs ljud från de fridfulla spanska trädgårdarna. Det är natt och staden slumrar in till ett drömskt, sensuellt svajande.
Det är natt, och staden slumrar in till ett drömskt, sensuellt svajande. "Nätter i spanska trädgårdar" är en mystisk, fängslande skildring av Alhambra.
Nätter i spanska trädgårdar av tonsättaren Manuel de Falla, är en mystisk och fängslande skildring av bergsstaden Alhambra. Från början skrevs verket för solopiano, men de Falla skapade slutligen ett verk av vad han kallade "symfoniska intryck" för både piano och orkester. År 1916 uppfördes verket för första gången på Teatro Real i Madrid och fem år senare framfördes stycket av de Falla vid pianot i Queens Hall i London.

Video

A. DVORÁK I naturen, uvertyr, op. 91

M. DE FALLA Nätter i spanska trädgårdar

I. STRAVINSKY Petrushka (1947)

Antonín Dvořák (1841–1904)
I naturen, uvertyr op 91

Sommaren 1891 stod Antonín Dvořák på krönet av sin karriär. Han hade i början av året utsetts till professor i komposition vid konservatoriet i Prag och fått en hedrande förfrågan om han kunde tänka sig att bli den första kompositionsprofessorn i USA. Han hade uppnått den mognad som får en människa att börja reflektera över livet och dess andliga dimensioner. Under den senaste tiden hade han känt hur hans kreativa kraft hade vuxit parallellt med en fulländad hantverksskicklighet. Han kände sig trygg i sitt skapande och skrev sin åttonde symfoni op 88 (uruppförd i februari 1890), vilken ibland betecknats som friluftsmusik, som tonsättarens tack för livets och naturens underbara gåvor. På sin lantgård vid Vysoká ägnade han sig åt trädgårdsodling och vandringar i naturen.

Som ett konstnärligt resultat av dessa omständigheter tillkom också en trilogi av konsertuvertyrer som han gav det gemensamma namnet ”Natur, Liv och Kärlek”. Den första uvertyren kallade han helt enkelt för ”I Naturen” op 91, komponerad under några inspirerade månader (31 mars – 8 juli) 1891, och den skildrar den högtidliga tystnaden en sommarnatt. Den andra kallade han Karneval op 92 och denna jublande musik blev kanske den mest spelade. Den sista kallade han Othello op 93, och den kretsar naturligtvis kring Shakespeares tragiska rollgestalt, fylld av den starka kärlekens lidelse, förgiftad av svartsjuka. Dessa verk är alltså inte några förspel till operor, utan avsedda att inleda konsertprogram.
Stig Jacobsson

Manuel de Falla (1876-1946)
Nätter i spanska trädgårdar
En el Generalive
Danza lejana –
En los jardines de la Sierra de Córdoba

Manuel de Falla skrev sitt kända verk ’Nätter i spanska trädgårdar’ 1907 som en serie Nocturner (Nattstycken) för ensamt piano, men efter diskussion med vännerna och kollegerna Isaac Albeniz och Ricardo Viñes, den firade pianisten som fått sig verket tillägnat, insåg han att detta inte var den mest ideala formen.

Under loppet av många år förvandlade han därför musiken till en tredelad konsert för piano och orkester, där pianot blivit en integrerad del av helheten, mer än ett utpräglat soloinstrument. Först 1916 kunde musiken uruppföras i Madrids operahus.

Det finns inget detaljerat program till verket, och Falla har själv hävdat att musikens ”syfte helt enkelt är att locka fram platser, tankar och känslor. Melodierna är baserade på de rytmer, tongångar, kadenser och ornament som utmärker folkmusiken i Andalusien”, den trakt där Falla själv var född.

Den första satsen målar upp trädgården i ett 1300-talspalats i Granada. Dess enorma cypresser och de lekfullt spelande fontänerna är närvarande i musiken. Andra satsens mjuka och mystiska dans i fjärran kommer närmare, men försvinner igen och smyger sig in i trädgården i Sierra de Córdoba – ett vitalt rytmiskt avsnitt som sägs föreställa en andalusisk fest, där pianot spelar rollen av en flamencosångare.
Stig Jacobsson

Igor Stravinsky 1882–1971
Petrusjka (1947)
Fastekarnevalen: Vivace, Rysk dans
Petrusjkas rum
Morens rum: L’istesso tempo, Vals
Karnevalen mot kvällen: Tempo giusto – Ammans dans – Bonden med björnen – Romer och en nasare – Kuskarnas dans – Marknadsdeltagare – Galgen – Petrusjkas död – Polisen och jonglören – Petrusjkas ande

Igor Stravinsky var tjugoåtta år gammal när han slog igenom med baletten Eldfågeln, framförd av den uppmärksammade Ryska Baletten i Paris 1910. Det kändes naturligt att samarbetet med ensemblens dynamiske ledare Djagilev skulle fortsätta, och Stravinsky planerade en ny kraftfull balett med motiv från det hedniska Ryssland. Men innan denna musik (som skulle bli Våroffer) var fullbordad, gav sig Stravinsky med liv och lust hän åt ett konsertant verk för piano och orkester som skulle skildra en marionettdocka som plötsligt blir levande och som skulle reta orkestern med sina djävulska kaskader av arpeggios.

Djagilev blev tagen av musiken och historien, och övertygade Stravinsky om det vettiga i att förvandla skisserna till en ny orkesterbalett. Resultatet blev Petrusjka (den ryska motsvarigheten till den franska figuren Pierrot), uruppförd av Ryska Baletten vid Théâtre du Châtelet den 13 juni 1911 – först arton dagar dessförinnan hade verket komponerats färdigt. Liksom Eldfågeln blev detta en stor framgång.

I sin kommentar till baletten har tonsättaren berättat om sin strävan att skildra den folkfest som årligen ägde rum på Amiralitetesplatsen i St Petersburg veckan före fastlagen. Här byggde man upp allehanda stånd för godsaker och krimskrams, redskap för lek och nöjen, som roade barnen – och inte minst uppskattad var kasperteatern. Denna brokiga, ryskt dansanta och glädjefulla marknad är balettens miljö, och just den här händelsen utspelas år 1830.

På teatern möter vi Petrusjka. Han trakasseras ständigt av folkmassan, och han är mycket olycklig, även därför att han fått liv och beklagligtvis begåvats med mänskliga känslor, vilka han inte (lika lite som vi själva) kan styra och behärska. Han har förälskat sig i Ballerinan, men ratas hela tiden i sina kontaktförsök. Dessutom har han en svår rival i Moren, som bland annat presenteras med en vals. Det är också han som slutligen svänger sin sabel mot Petrusjka och därmed berövar honom livet. Men innan dess har vi under karnevalens kväll fått ta del av Ammans dans, träffat Bonden med björnen, samt Romen och en nasare. Kuskarna har dansat sin dans och Marknadsdeltagarna har porträtterats innan vi ser Galgen och Petrusjka död. Polisen och jonglören dyker upp och mot slutet även Petrusjka som en tillrättavisande andegestalt.

Vare sig i handling eller musik kan man hitta någon tragik eller något känslosamt medlidande – det handlar ju när allt kommer omkring ändå bara om en docka ... Tvärtom genomsyras baletten av medryckande ryska danser (några är autentisk folkmusik), grann orkesterdräkt och smittande rytmer. Den är modernt frän och mosaikartad.

Det finns flera konsertsviter ur baletten, sammanställda av Stravinsky själv. Att han så sent som 1947 skrev en ny svit berodde på att han förlorat alla ekonomiska rättigheter till sin tidiga musik när han lämnade Ryssland för att bosätta sig i USA.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konsertern håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!


Kontakt:
restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.

VANLIGA FRÅGOR - FAQ 

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar?
 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till events sida på Ticketmaster, där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmasters app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information. 

Kan jag återlösa min biljett om konserten flyttas eller ställs in? 
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-post som användes i samband med köpet. Oftast erbjuds återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Vid återlösen återbetalas inte serviceavgiften. 

Hur bokar jag plats för rullstol? 
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa eller via telefon eller e-post. 

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad platsKvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning.

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie. 

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa. 

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud.Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i Gevaliasalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i Gevaliasalen.