Datum och tid:

Lördag 19 mars 2022, 12:00

Pris:

Gratis biljetter!

Öppet Hus med Lördagsmatiné

Öppet Hus i Gävle Konserthus! och Gratis matinékonsert med Gävle Symfoniorkester!

Gävle Konserthus öppnar dörrarna och bjuder på visning av konserthuset, förmånliga erbjudanden på mängder av konsertbiljetter, tipspromenad med fina vinster, rea på CD och böcker, information om kommande konserter samt information om Gävle Symfoniorkesters abonnemang för det kommande spelåret. Dessutom serverar konserthusets restaurang Gourmet BLÅ en brunchmeny och andra attraktiva erbjudanden. I restaurangen kommer även den hyllade duon Markus & Michaela att spela.

Dagen avslutas med Gävle Symfoniorkester, som bjuder på gratis matinékonsert. Den planerade dirigenten, Jessica Cottis, har med kort varsel tvingats att ställa in sin medverkan. Istället blir det den bulgariska dirigenten Emil Tabakov som leder konserten.
Programmet för Öppet Hus uppdateras löpande. 

Bilkompaniet finns på plats utanför entrén och visar upp nyheter från Mercedes-Benz.

Gävle Symfoniorkester - Matinékonsert kl 15.00
Emil Tabakov DIRIGENT

M. ARNOLD Serenade for small orchestra op.26
G. MAHLER Adagietto ur Symfoni nr 5
A. SCHNITTKE Gogolsvit

Markus & Michaela är duon som under 100 veckor i rad underhållit sin växande publik varje fredag från sitt vardagsrum. 2020 blev de tilldelade det ärofyllda priset "Årets Local Hero" som delas ut till någon som gjort något extra för regionens musikliv. I år vann de ”Årets Live”. Även om deras hjärtan ligger i countrymusiken spelar de en blandad repertoar som även består av pop, rock & schlager och tar gärna in önskemål ifrån publiken.

Sedan vinsten vid dirigenttävlingen "Nikolai Malko" i Köpenhamn 1977, anses Emil Tabakov vara en av de ledande dirigenterna i sitt hemland Bulgarien såväl som i Europa. Emil Tabakov har examen i dirigering, komposition och kontrabas från Bulgariens nationella musikhögskola i Sofia. Hans karriär har tagit honom till de ledande orkestrarna i Tyskland, Storbritannien, Polen, Frankrike, Italien, Ryssland, Spanien, Rumänien, Turkiet samt i Asien, USA och Sydamerika. Han har varit chefdirigent och konstnärlig ledare för ensemblen "Sofia Soloists" (1979-1988), Sofia Filharmoniska Orkester (1988-2000), Belgrads Filharmoniker (1994-1999), Bilkent Symfoniorkester i Turkiet (2002-2008) och Bulgarian National Radio Orchestra med vilken han har gjort ett flertal inspelningar inklusive samtliga symfonier av Shostakovich och Mahler för skivbolag som Naxos, Capriccio, Balkanton etc.

Som kompositör har Emil Tabakov skrivit mycket för solokontrabas och några av hans verk anses idag vara kärnrepertoar för instrumentet. Han har även skrivit elva symfonier samt kammar- och sångmusik. För sitt arbete har han belönats med många priser och utmärkelser, inklusive Musician of the Year hos Bulgarian National Radio 1992, "Crystal Lyre" (2009) av Union of Musicians in Bulgaria. Han nominerades till Man of the Year (1992) och rankades bland de 100 bästa proffsen under 2012 av International Bibliographic Centre i Cambridge.

Malcolm Arnold (1921-2006)
Serenade for small orchestra

Den i Norwich födde Malcolm Arnold var en engelsk kompositör. Han är mest känd för att ha skrivit lättare musik, musik till filmer och skådespel, baletter och symfonier. Han skrev bl.a. musiken till filmen Bron över floden Kwai.
Arnold var en ganska konservativ tonsättare av tonal musik. Han sade sig vara påverkad av Hector Berlioz, Gustav Mahler, Béla Bartók och jazzmusik.
Han var också en framstående trumpetare och var medlem av London Philharmonic Orchestra.

Gustav Mahler (1860–1911)
Adagietto ur Symfoni nr 5

Gustav Mahler har blivit känd som skapare av jättelika symfonier för mycket stor orkester. Symfonier som tonsättaren menade skulle tolka universum, och som således är synnerligen innehållsrika och omväxlande. Men bland alla dessa omtumlande symfonisatser finns det en som har en helt annan karaktär, och det är det ömsinta Adagiettot ur den femte symfonin. Denna välformade ädelsten är komponerad för stråkorkester och harpa, och den har blivit romantiskt världsfrånvänd med sina bitterljuva tonfall. Det är kanske inte så konstigt att denna vackra, gripande musik valdes som ledmotiv till Viscontis film Döden i Venedig, efter Thomas Manns roman. Man har också kallat musiken ett kärleksbrev till Alma Schindler, som blev Mahlers hustru under arbetet med just denna symfoni.
Stig Jacobsson

Alfred Schnittke (1934–1998)
Gogolsvit
Uvertyr. Allegro
Chichikovs barndom. Andantino
Porträttet. Långsam vals
Kappan
Ferdinand VIII
Byråkraterna. Allegro
Balen. In Tempo di Valse
Arvet. Pesante

Alfred Schnittke var en mycket unik sovjetisk tonsättare. Han gick sina egna vägar och experimenterade mer än de flesta av sina kollegor. Sådant sågs inte med blida ögon av myndigheterna, men var möjligt om man skrev mycket musik för film och teater. Men hans djärvhet hängde kvar även när han skrev symfonier, konserter, operor och kammarmusik, där han excellerade i stilistiska blandningar, oväntade infall och sarkasm.

Gogolsviten har sitt ursprung i den experimentella Tagankateaterns djärva föreställningar i Moskva. 1976 gav man föreställningen Generalinspektörens berättelse, en sorts sammandrag av den store författaren Nikolaj Gogols (1809–1852) kända verk, som Näsan, Döda själar, Kappan, Porträttet med flera. Den store dirigenten Gennadij Rozhdestvenzky (en tid chefdirigent i Stockholm) fann att Schnittkes scenmusikaliska vinjetter skulle kunna samlas till en omtumlande konsertsvit, Gogolsviten, vars satser knyter an till flera av berättelserna.

Musiken är ett äventyr av musikalisk fantasi, humor och stilistiska övertramp. I de första satserna kan vi känna igen tongångar från Beethoven och Haydn, och musikaliska citat var något som Schnittke ofta ägnade sig åt. De flesta satserna är mycket korta, men den långsamma vals som hör till Porträttet bjuder på bortåt åtta minuter av det växande vansinne som konstnären får slåss mot i sitt måleri. Det fattige titulärrådet Akakis ande ses vandra i St. Petersburg i sin kappa. Byråkratin skildras i en rigid fuga medan balen och döda själar tycks bestå av tomma sekvenser och stereotypa dansnummer. Finalen bygger på en ukrainsk folkvisa. Gogol kom från Ukraina.
Stig Jacobsson

ANGÅENDE VÄSKFÖRBUD PÅ EVENEMANG

Får jag ta med min väska in i Gävle Konserhus?
Evenemang i Gävle Konserthus omfattas i nuläget inte av beslutet av väskförbud på större evenemang, baserat på information från polisen. Däremot är det i Gävle Konserthus sedan tidigare inte tillåtet att ta med ytterkläder eller större/skrymmande väskor in i salongen under konsert. Om beslutet från polismyndigheten skärps kommer Gävle Konserthus att uppgradera och implementera en striktare linje gällande medtagande av väskor in i huset. I förberedande syfte kan man, som besökare, ändå tänka på att gärna lämna väskor hemma vid konsertbesöket.

 

BILJETTER 

Finns det biljetter kvar? 
Det ser du enklast genom att trycka på KÖP BILJETT-knappen vid respektive evenemang. Du kommer då till eventets sida på Ticketmaster, där du kan se tillgänglighet, och det är där du enklast köper dina biljetter. Dina biljetter återfinns sedan i Ticketmaster app, samt via din e-post. Har du inget konto på ticketmaster är det enkelt att skaffa, tryck här för mer information

Kan jag återlösa min biljett?
I normala fall går det inte att återlösa sin biljett. I Kund & köpvillkoren står det att köpt biljett gäller. Du kan däremot sälja din biljett via Tickmaster och deras gratistjänst Resale, se punkten nedan.

Kan jag sälja min biljett? (Vad är Ticketmaster Resale?)
Om du exempelvis får förhinder eller inte kan gå på ditt evenemang kan du lägga upp dem till försäljning via Ticketmasters tjänst Resale. Det kostar ingenting, och både du och köparen gör en trygg och säker affär via Ticketmasters system. Resale finns tillgängligt fram till 8 timmar före evenemangstart (undantag kan förekomma). Du lägger upp dina biljetter till salu direkt från ditt Ticketmaster-konto. För mer information och tillvägagångssätt, se Ticketmasters sida om Resale. Resale hjälper både säljare och köpare med en trygg affär.

Vi påminner om att endast köpa biljetter på internet från vår officiella biljettleverantör Ticketmaster, atingen via deras hemsida, deras app eller Resale. Köp aldrig biljetter från övriga andrahandsförsäljare. Du riskerar exterma överpriser, falska biljetter och utebliven leverans.

Vad händer om ett evenemang blir inställd eller flyttat?
Om evenemanget av någon anledning flyttas eller ställs in, så skickas information om vad som gäller till samtliga biljettinnehavare till den e-postadress som användes i samband med köpet. Vid flyttade evenemang fortsätter din biljett att gälla till det nya datumet. Vid både inställda och flyttade evenemang erbjuds oftast återlösen under en begränsad period, men ibland erbjuder inte arrangören/arenan återköp vid flytt. Vid eventuell återlösen återbetalas inte serviceavgiften.

Kan jag köpa presentkort hos er?
Gävle Konserthus säljer egna presentkort i biljettkassan. Dessa nyttjas till köp av evenemangsbiljetter och gäller enbart vid köp i biljettkassan.
Det går även att köpa elektroniska presentkort via Ticketmaster, och dessa gäller enbart vid köp på Ticketmaster.se eller i Ticketmasters app.
Restaurang Gourmet Blå säljer också egna presentkort, och dessa gäller enbart för förtäring i restaurangen.

Hur bokar jag plats för rullstol?
Gävle Konserthus har 4 tillgänglighetsanpassade platser, för exempelvis rullstol, och dessa kan enbart bokas genom att besöka Gävle Konserthus biljettkassa, via telefon eller e-post

Vad gäller för ledsagare/medföljare? 
Ledsagare/medföljare betalar ordinarie pris. Denna biljettyp kan bara bokas i samband med biljettköp av tillgänglighetsanpassad plats. Kvitto som kan användas för att begära ersättning av sin arbetsgivare erhålls vid betalning. 

 

TIDER 

När öppnar Gävle Konserthus? 
Konserthuset öppnar alltid två timmar innan evenemangsstart. Restaurang och café öppnar oftast två timmar innan evenemangsstart, men avvikelser förekommer. För aktuella öppettider, se respektive konsert i vårt kalendarie

Finns det garderob? 
I publikfoajén finns det både en bemannad bevakad garderob (öppen vid vissa konserter i Gevaliasalen, biljetter köps i samband med biljettköp online, eller i biljettkassan) samt en kostnadsfri obevakad garderob (alltid öppen). Den bemannade garderoben öppnar två timmar innan evenemangsstart. På vissa evenemang erbjuds enbart obemannad garderob. Det är obligatoriskt att hänga av sig ytterkläder vid konsertbesök. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta in ytterkläder i konsertsalen.

När ska jag vara på plats?
Kom i god tid till evenemanget! Alla evenemang i Gävle Konserthus startar på angiven tid. Det kan vara svårt att hitta parkering, det kan bildas kö både in till konserthuset, att visa biljett och i garderob. En rekommendation är att vara på plats senast 30 minuter innan evenemanget startar. 

Du som köpt biljett har eget ansvar att hålla dig uppdaterad om förändringar kring det evenemang du skall gå på. Aktuell information finns på vår websida. Vid övriga frågor, kontakta Gävle Konserthus biljettkassa

Vad händer om jag kommer för sent? 
Vänd dig till våra publikvärdar. De hjälper dig in så snart det går, till en plats där din ankomst stör så lite som möjligt. Det är alltså inte säkert att du får sitta på din bokade plats. Vid konsert med Gävle Symfoniorkester kan publikvärdarna inte släppa in dig förrän det är applåd efter avslutat stycke/verk. 

 

RESTAURANGEN 

Hur bokar jag bord i restaurangen? 
På varje evenemang där bordsbokning är möjlig finns en BOKA BORD-knapp. Tryck på den för att boka bord. Du kan även kontakta Gourmet Blå direkt. Därefter får du en bekräftelse av restaurangen. Aktuella menyer kan du hitta på gavlekonserthus.se/restaurang 

 

ÖVRIGT 

Var finns det parkering? 
Parkering finns vid konserthuset. Det finns begränsat antal platser. Tänk på att delar av parkeringen är avsedd för personal och kräver särskilt tillstånd - biljett gäller ej på dessa platser. Parkering finns bland annat även vid Gävle Konstcentrum (Silvanum), Högskolan och Gallerian Nian vid stortorget. 

Var finns det toaletter?
Toaletter finns vid den obemannade garderoben på entréplan. Vid vissa evenemang öppnar vi även Tamburinen där det finns extra toaletter. På entréplanet, vid garderoben, finns RWC-toalett med bredare dörrar och automatik.

Får jag ta med ytterkläder eller väska in i salongen? 
På grund av säkerhetsregler för utrymning kan du inte ta med jacka/rock eller större/skrymmande kläder/accessoarer in i Gevaliasalen. Gävle Konserthus har en bemannad garderob och en garderob som är gratis. För att köpa garderobsbiljett till dem bemannade garderoben gör du det enklast i samband med köp av biljetten, men går även att göra på plats i biljettkassan. Den obemannade garderoben bevakas även av våra publikvärdar under evenemanget.  

Finns det hörslinga? 
Det finns hörslingor i Gevaliasalen och Bo Linde-salen. Använd T-läge. 

Får jag fota/filma under konserten? 
Vänligen tänk på att fotografering, filmning eller ljudupptagning under pågående konsert kan vara störande för andra konsertbesökare och är inte att rekommendera. På vissa evenemang råder det strikt bild- och ljudupptagningsförbud. Tänk även på att slå av din mobiltelefon, eller sätt den på ljudlös. Slå gärna på din mobiltelefon först EFTER konserten.  

Parfym och starka dofter? 
Tänk på att stark parfym och hårspray kan vara mycket besvärande för allergiker. 

Får jag ta med dryck in i konsertsalen? 
Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in i våra konsertsalar. Undantag råder vid konsert i foajé och restaurang.