Datum och tid:

Fredag 8 mars 2024, 19:00

Pris:

300-340 kr

Pöntinen spelar Scriabin

Joana Carneiro har ställt in sin medverkan på grund av sjukdom. Ersätter gör den italienske dirigenten Vincenzo Milletarì som senast gästade Gävle i september 2022.
Konst och färg har varit inspirationen för många kompositörer, men mest av allt för Alexander Scriabin som var en stark förespråkare för "synestesi" – att höra musik men se färger och former. Han uppfann ett instrument "Clavier à lumières" som med ljus representerade varje musikalisk ton med individuella färger. Vincenzo Milletarì dirigerar Debussys första orkestersvit och Ana Clynes "Within her arms". Roland Pöntinen är solist för pianokonserten av färger.

Vincenzo Milletarì DIRIGENT
Roland Pöntinen PIANO
Gävle Symfoniorkester

A. CLYNE (f. 1980)
Within her arms - 15 min

C. DEBUSSY (1862–1918)
Premiere suite - 25 min
Fête
Ballet
Rêve
Cortège et Bacchanale

PAUS - ca 25 min

A. SCRIABIN (1872–1915)
Pianokonsert op. 20 f# moll - 28 min
Allegro
Andante
Allegro moderato

Konserten slutar ca kl 20.45

Roland Pöntinen är en framstående svensk pianist och kompositör, hyllad för sitt breda musikaliska register och tekniska briljans. Sedan sin debut 1981 har han framträtt med ledande orkestrar, etablerat en framgångsrik solokarriär och producerat över 100 skivinspelningar. Pöntinen är känd för sin förmåga att förena musikalisk klarhet med djup känslomässig inlevelse, vilket gör varje framträdande till en oförglömlig upplevelse.

Alexander Scriabins Pianokonsert är ett djupt romantiskt och lyriskt verk som kombinerar virtuositet med starka melodier. Konserten består av tre satser: den första satsen kännetecknas av sin flödande, cantabile-stil, den andra satsen är en mer djupgående och reflekterande Andante, och den tredje satsen återvänder till den stora, romantiska gesten med en triumferande final. Scriabins Pianokonsert utmanar pianistens tekniska och emotionella förmåga, vilket skapar en kraftfull och engagerande musikalisk upplevelse.

Video

Christian Reif - a few words on...

Vincenzo Milletarì
Född i Italien 1990, Vincenzo Milletarì studerade dirigering i Milano och tog examen från Kungliga Danska Musikakademien - i Köpenhamn. Hans mentorer inkluderar Riccardo Muti och Pier Giorgio Morandi som båda har spelat en mycket viktig roll i utvecklingen av hans karriär.

Milletarì vann andra pris vid Sir Georg Soltis dirigenttävling i Chicago 2015 - och vann förstapris och publikens "Heracomm"-pris vid den 10:e Toscanini International Competition i Parma 2017.

Han är den enda italienska studenten som bjudits in till operaakademin i Ravenna av Riccardo Muti, där han dirigerade Verdis Falstaff under ledning av Maestro Muti. 2017 gjorde han sin debut på Valle d'Itria Festival med en symfonisk konsert och assisterade Fabio Luisi i produktionen av Margherita d'Anjou av Meyerbeer.

Vincenzo Milletari etablerade sig snabbt bland de mest intressanta italienska dirigenterna i sin generation. 2017 gjorde han debut på Kungliga Operan i Stockholm med Rigoletto och har dirigerat där regelbundet varje år sedan dess. 2018, efter en framgångsrik debut på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, dirigerande han Il Barbiere di Siviglia och Spader Dam.

På det symfoniska området samarbetar han regelbundet med Toscanini Symfoniorkester, Aarhus Symfoni, Aalborg Symfoni, La Verdi Milanos Orkester, Odense Symfoniorkester och Köpenhamns Filharmoniska Orkester. Säsongen 2019/20 planerades Vincenzos debut i Prag vid återöppningen av Prags statsopera med Madame Butterfly, samt på Macerata Opera Festival med Il Trovatore. Andra höjdpunkter inkluderar Kungliga Operan (Rigoletto och Carmen), Rigoletto på Prags statsopera, samt hans debut på Wiener Musikverein där han dirigerat Wien Tonkunstler Orchester.

 

Som 17-åring debuterade Roland Pöntinen med Kungliga Filharmonikerna och har sedan dess framträtt med betydande orkestrar över hela världen. Bland höjdpunkterna märks konserter med LA Phil i Hollywood Bowl, med anrika Philharmonia Orchestra samt London Proms i Royal Albert Hall.

Pöntinen har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Jevgenij Svetlanov för att nämna några. Han har gästat många av de stora festivalerna, däribland Schleswig-Holstein, Ruhr Klavier Festival, Mostly Mozart i New York samt Verbierfestivalen.

Han är särskilt tilltalad av intimiteten i recitalformen och av att komponera spännande program. Pöntinen har gett soloaftnar i New York (The Frick Collection), Wigmore Hall I London, Bogotá, Istanbul och Verbier.

Roland har initierat flera festivaler, som Pianorama i Konserthuset, en biennal med pianot i fokus och var under åren 2018–2020 konstnärlig ledare för Båstad Chamber Music Festival. Han har gjort fler än 100 skivinspelningar och är även verksam som tonsättare och arrangör. Hans senaste verk, L’heure Bleue för trombon och piano är tillägnat Christian Lindberg, och duon Lindberg-Pöntinen turnerade med verket i Japan under våren 2022.

Bland nyligen utkomna inspelningar märks ”Ingmar Bergman-Music from the Films” samt Brahms violinsonater med Ulf Wallin. 2001 valdes han in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och erhöll året därpå den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärlig gärning.

Anna Clyne (f. 1980)
Within her arms

Anna Clyne är född och utbildad i England, men hon fördjupade sina studier vid Manhattan School of Music mot slutet av förra seklet, och har därefter varit bosatt i New York där hon bland annat arbetat med New York Youth Symphony. Hon har komponerat en rad verk för såväl ensembler som för elektronik.

2008 hade hon börjat skriva på ett nytt energiskt och närmast kaotiskt verk, när hon fick besked om att hennes mor plötsligt gått bort. ”Jag satt vid pianot med ett ljus och ett vackert foto av henne, taget bara veckan innan. Och jag började komponera ny musik i ett enda svep under det följande dygnet. Det var min intention att bearbeta sorgen genom att arbeta.” Och hon skrev att detta ”är musik för min mor, with all my love”.

Arbetet passade precis med att Esa-Pekka Salonen just beställt ett verk av henne, och han uruppförde ”Within her arms” tillsammans med Los Angeles Philharmonic den 7 april 2009. Musiken rörde publiken till tårar och resulterade i ömsinta och berömmande recensioner. Med tiden har det blivit ett av hennes mest spelade verk.

Det är fråga om en personlig, innerlig sorgemusik för femton stråkar, med klagande röster som kan leda tankarna till renässanstonsättare som Thomas Tallis och John Dowland.
Stig Jacobsson

Claude Debussy (1862–1918)
Premiere suite
Fête
Ballet
Rêve
Cortège et Bacchanale

Liksom så många andra av impressionisternas kompositioner finns Debussys Première Suite även som en svit för fyrhändigt piano, och han skrev den medan han ännu var elev vid musikkonservatoriet i Paris, någon gång mellan 1882–1884. Verket har sedan bara existerat som ett manuskript, och nämns inte ens i flertalet biografier över tonsättaren. Först 1977 nämns det i François Lesures stora katalog över Debussys verk, och först 2008 trycktes pianoversionen. I manuskriptet till orkesterversionen saknades den tredje satsen, men den satsen har senare orkestrerats av Philippe Manoury, och hela verket uruppfördes i sin orkesterversion så sent som i februari 2012. Det är alltså inte så konstigt att verket förblivit tämligen okänt, men det är verkligen mycket väl motiverat att spela det.

Sviten inleds med en livfull Fête, festligt orkestrerad musik som kanske ändå inte direkt leder tankarna till Debussys impressionistiska tongångar. Andra satsen kan påminna om balettmusik, men är ganska originell med lite drag av orienten. I tredje satsens drömmar kan vi hitta en Debussy som vi känner igen, men det kan bero på att instrumentatören varit väl förtrogen med tonsättarens senare musik. Den avslutande satsen är attraktiv musik, rik på idéer och avslöjar god hand med orkestern.
Stig Jacobsson

Aleksandr Scriabin (1872–1915)
Pianokonsert F# moll op 20
Allegro
Andante
Allegro moderato

Den ryske pianisten och tonsättaren Aleksandr Skrjabins utveckling som tonsättare genomgick stora förändringar. Hans tidiga verk har stora likheter med Chopin, men efter inflytande från allt starkare visioner drömde han om att skildra hela universum, gärna med enorma klockor som hängde ner från molnen, med orkesterverk som också badade i olika färger. Hans musik blev allt djärvare. Till slut var det inte mycket som skilde Skrjabins fem sista pianopreludier op 74 (1914) från Arnold Schönbergs tre år tidigare skrivna 6 Kleine Klavierstücke. Båda har skarpa dissonanser, men de har nått resultaten från helt olika utgångspunkter. Medan Schönberg mer eller mindre räknat sig fram, släppte Scriabin alla hämningar i en nästan religiös hänryckning.

Scriabin var också en lysande pianist som slog världen med häpnad och som togs emot med förtjusning runt om i Europa mot slutet av 1800-talet. Det mesta han komponerade var också pianomusik. Men visst lockade orkestern, och det allra första orkesterverk som framfördes var hans pianokonsert. Jämförd med hans sena verk kan pianokonserten tyckas traditionell i Chopins efterföljd, och med de tre vanliga satserna, men här finns också detaljer som blir typiska för honom, som att redan i inledningens hornmelodi presentera ett tematiskt material som kommer att dyka upp i alla satserna. Första satsen börjar tonalt svävande och rytmiskt oklart, men är över lag lyrisk, den andra utvecklas till en sällsamt vacker variationssats, den tredje pekar mer mot framtiden. Den krävande pianostämman ger solisten många tillfällen att dekorera och spela arabesker.

Efter uruppförandet i Odessa i oktober 1897 beundrade kritikerna framförallt den subtila orkestreringen. Verket blev populärt och spelades under de kommande åren ofta, för det mesta med tonsättaren själv som solist.
Stig Jacobsson

Dirigent: Vincenzo Milletari
Solist: Roland Pöntinen
Konsertmästare: Peter Olofsson

VIOLIN I
Peter Olofsson
Anneli Jonsson
Iskandar Komilov
Gustav Inge
Clara Lindström
Cristina Komilova Lixandru
Lolita Kisonaite
Finndís A Kristinsdóttir

VIOLIN II
Ulf Andrén
Per Drougge
Anna Kroeker
Ingrid Kytöharju
Ulf Nilsson
Dag Björkling
Anne Nilsson
Josef Cabrales Alin

VIOLA
Anna Hyllman
Patrick Rutland
Ingemar Höglind
Ingela Hellberg
Anna Harju
Helena Wahlund

CELLO
Mats Olofsson
David Peterson
Katarina Lysell
Adrian Kaufeldt
Anna Garde

KONTRABAS
Eugene Maguid
Fabian Dahlkvist
Jesper Julin

FLÖJT
Julia Crowell
Astrid Lagg
Kristin Olsson

OBOE
Manou Rolland
Siobhan Losciale
Daniel Burstedt

KLARINETT
Erik Larsson
Kristina Lindby

FAGOTT
Patrik Håkansson
Per Nilsson

HORN
Annamia Larsson
Berndt Johansson
Ulf Linde
Johan Stone

TRUMPET
Viktor Silverstone
Odd Inge Gjelsnes
Marcus Petersson
Leif Lindvall

TROMBON
Mikael Appelgren
Thobias Nilsson

BASTROMBON
Lars Westergren

TUBA
Simon Frisk

PUKOR
Anders Lindblad

SLAGVERK
Glenn Larsson
Per Mikaelsson

HARPA
Aiste Baliunyte

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konserter håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!



Kontakt:

restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.