Datum och tid:

Fredag 15 september 2023, 19:00

Pris:

300-340 kr

Entré Christian!

Christian Reif CHEFDIRIGENT
Lucas Debargue PIANO

L. LACY
Aurōra URUPPFÖRANDE - 10 min

S. RACHMANINOFF
Pianokonsert nr 2 - 33 min
Moderato
Allegro sostenuto
Allegro scherzando

PAUS - ca 25 min

A. BORODIN
Symfoni nr 2 - 33 min

Allegro
Scherzo: Prestissimo
Andante
Allegro

Konserten slutar ca kl 20.45

Inspirerad av den underbara vita granitskulpturen "Auroras seger", har Lil Lacy skrivit öppningsverket för denna konsert, "Aurōra", beställt av Gävle Symfoniorkester. Det är det perfekta komplementet att börja Gävle Symfoniorkesters nya kapitel med den nya chefsdirigenten Christian Reif, som tillsammans med Lucas Debargue framför Rachmaninoffs lyriska andra pianokonsert, och avslutar kvällen med stil med Borodins "Heroiska" symfoni.

Lucas Debargue är en fransk pianist som slog igenom stort vid Tchaikovsky-tävlingen 2015 i Moskva, trots att han kom på fjärde plats. Hans unika musikaliska stil, som kombinerar teknisk finess med djup känslomässig inlevelse, har fått världsvid uppmärksamhet. Debargue har blivit känd för sina inspelningar av sällan spelade verk, samt för sin passion och respekt för musikens konstform.

Sergej Rachmaninoffs Pianokonsert nr 2 är ett av de mest älskade verken i den romantiska repertoaren. Konserten består av tre satser och kombinerar emotionell djuphet med teknisk briljans. Den inleds med mörka, långsamma ackord som övergår till en passionerad och dramatisk första sats. Andra satsen, full av lyrisk skönhet, leder till den triumferande och rytmiska finalen. Konserten är en mästerlig balans av melodi, harmoni och pianistisk virtuositet.

Video

S. RACHMANINOFF Pianokonsert nr 2

A. BORODIN Symfoni nr 2

Gävle Symfoniorkesters chefdirigent Christian Reif har snabbt etablerat ett gott renommé för sin naturliga musikalitet och tekniska behärskning. Han är konstnärlig ledare för Lakes Area Music Festival i Minnesota, en månadslång sommarfestival som sträcker sig från opera och kammarmusik till symfoniska framträdanden.

Säsongen 2022/23 inkluderade konserter med flera av de ledande orkestrarna i Europa och USA, och sommaren 2023 ledde han konserter på Enescu-festivalen, Grand Teton Music Festival och World Youth Symphony Orchestra på Interlochen.

Med fötterna i både Nordamerika och Europa har Reif dirigerat symfoniorkestrarna i städer som San Francisco, Baltimore, Houston, Dallas, Colorado, Indianapolis, Kansas City och Saint Paul. I Europa har han uppträtt upprepade gånger med Orchestre National de Lyon, Royal Scottish National Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, Gävle Symfoniorkester, Hallé Orchestra och Stavanger Symphony.

Under pandemin var Reif aktiv på piano och spelade in en serie virtuella ”Songs of Comfort” med sin fru, den klassiska sångerskan Julia Bullock. I november 2020 presenterade NPR Music duon i en ”Tiny Desk (Home) Concert” för deras speciella karantänutgåva av serien. NPR:s Tom Huizenga fann det ”bland de mest transcendenta musikaliska ögonblicken jag har upplevt i år” och The New York Times lyfte fram dem på deras ”Bästa klassiska musik 2020”-listan.

Från 2016 till 2019 var Christian husdirigent för San Francisco Symphony och konstnärlig ledare för San Francisco Symphony Youth Orchestra, efter att ha varit dirigentstipendiat vid New World Symphony från 2014 till 2016 och vid Tanglewood Music Center 2015 och 2016. Han studerade dirigering vid Mozarteum i Salzburg och vid The Juilliard School i New York City. Det var där han först träffade sin fru Julia Bullock, som han bor med i München.

Den franske pianisten och kompositören Lucas Debargue (f. 1990) började spela piano som 11-åring, som tonåring avbröt han sina pianostudier och intresserade sig istället för litteratur. Först som 20-åring plockade han upp pianot igen. 2015 tilldelades han en fjärdeplats i den prestigefyllda tävlingen The International Tchaikovsky Competition i Moskva. Idag är Lucas Debargue en uppskattad solist bland världens ledande orkestrar och dirigenter och gästar ofta de stora konserthusen – Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Vienna, Théâtre des Champs Elysées och Philharmonie Paris, Wigmore Hall i London för att nämna några.

Lil Lacy (F 1985)
Aurōra

Lil Lacy är en dansk-amerikansk tonsättare och musiker som går sina egna vägar och som frigjort sig från alla etablerade ramar. Hon ägnar sig gärna åt improvisation och samarbetar ofta med konstnärer i andra kulturområden. Hon har fått sin musik framförd runt om i världen; orkesterverk, operor, multimediaproduktioner. Hon är en viktig del av det danska avantgardet, som kompositör, cellist och vokalist – och erhöll 2020 det åtråvärda Léonie Sonnings Talentpris.

I juni 1994 placerades Staffan Nihléns granitskulptur Auroras Seger vid Kvarnbron i Gavleån inom synhåll från Gävles konserthus, och tanken väcktes att även gestalta denna i formen mjuka skulptur i musik, varför man beställde en tonsättning av Lil Lacy.

Aurora är den romerska gryningsgudinnan, och Lacy har skildrat dagens början, med solens ankomst när den reser över himlavalvet i en vagn, och enligt Ovidius Metamorfoser var hon varje morgon lika ung och fräsch.

Det var i sorgearbetet efter den mycket gode vännen, sångaren och musikern Jannis Noya Makrigiannis alltför tidiga död i december 2022 som stycket om Aurora skapades. Stycket inleds i orkesterns lägsta register med altflöjt, basklarinett, kontrabasfagott, bastrombon, tuba, pukor, celli och kontrabasar, men vartefter dagen blir ljusare får andra instrument ta över och man hör gryningen välkomna flöjter, violiner och rörklockor. Tonsättaren har också berättat att hon under arbetet steg upp mycket tidigt för att kunna uppleva soluppgången och omgivningens stilla uppvaknande. Fågelsång blev på detta sätt också en viktig del av verket. En uppmärksam lyssnare kan också höra fragment av Ack Värmeland du sköna.

Tanken var också att stycket skulle bli en ljudinstallation placerad vid skulpturen vid Kvarnbron i Gävle.
Stig Jacobsson

Sergej Rachmaninov (1873-1943)
Pianokonsert nr 2 c-moll op 18
Moderato
Allegro sostenuto
Allegro scherzando

Vart han än kom, stod han främmande för verkligheten. Sergej Rachmaninov föddes långt från den framväxande industrialismens politiska och intellektuella virvlar, i ett välbärgat hem på landet. Både modern och fadern spelade piano och hans syster var en god sångerska, så musiken fick han med sig från barnsben. Själv skulle han bli Moskvakonservatoriets främsta elev och tonåringens examensprov, operan Aleko, blev så bra att den fortfarande spelas. Men säg den lycka som är beständig. När 23-åringens första symfoni uruppfördes blev det inget annat än ett dundrande fiasko, och han hamnade i en overksam depression. Inte heller förstod han något av den framväxande revolutionen, och när han så småningom slog sig ner i USA, kunde han aldrig riktigt känna sig hemma. Redan efter sitt första besök i USA i oktober 1909 skrev han i breven hem att landet visserligen var fyllt av lysande symfoniorkestrar, men att det mesta ändå var främmande och osympatiskt. Han komponerade endast sex verk under de tjugofem sista levnadsåren.

Efter fiaskot med första symfonin tystnade han som tonsättare. Han tvingades söka psykiatrisk hjälp för att på nytt få mod att möta publiken och att skapa. Hjälpen fanns hos dr Dahl, vars recept var att Rachmaninov så snabbt som möjligt skulle börja skriva igen. Under hypnos intalade doktorn honom att skriva en utomordentligt fin konsert, och så blev det. Resultatet blev just andra pianokonserten, och den tillägnades naturligtvis dr Dahl. Från de första elektrifierade ackorden sitter man trollbunden av de härliga melodierna, den mogna klangen, den glimrande virtuositeten – och visst har vi hört den förut, även i andra sammanhang. Noel Cowards Brief Encounter är bara en av de många filmer den blivit ledmotiv i.

Den hypnotiska behandlingen hade också gett Rachmaninov mod att åter framträda som pianist offentligt, och han svarade själv för solostämman vid uruppförandet 1901. Sedan dess har konserten alltid stått på pianisternas topplista.
Stig Jacobsson

Alexander Borodin (1833–1887)
Symfoni nr 2 b moll “Hjältesymfonin”
Allegro
Scherzo: Prestissimo
Andante
Allegro

Efter naturvetenskapliga studier i Tyskland återvände Alexander Borodin till St Petersburg. Han redan 29 år och besatt av att skriva musik. Han tog kontakt med Balakirev och under dennes överinseende skrev Borodin sin första symfoni. Borodin arbetade samtidigt hårt som kemiprofessor. Man har därför kallat honom söndagstonsättare, för han hade bara tid att ägna sig åt musiken när han var ledig. Därför uppmanade han sina vänner att önska honom dålig hälsa, så han kunde sitta i sängen och skriva musik. Han var i själva verket sjuklig och drabbades av kolera och flera små hjärtattacker. Det förvånar alltså inte att han tog god tid på sig när han komponerade. Hans andra symfoni, den som är hans mest kända och älskade komposition, påbörjade han 1870 och var inte färdig med förrän sju år senare.

Han dedicerade den till sin hustru, pianisten Ekaterina, (de gifte sig 1863) och uruppförandet ägde rum i St Petersburg den 26 februari 1877 av Ryska Musiksällskapet och Eduard Napravnik, som var chefdirigent för Kejserliga Ryska Operan. Det första framförandet blev ett fiasko och Rimskij-Korsakov förklarade i sina minnen att det hela berodde på att orkestreringen var så tjock, och att i synnerhet brasset var så kraftfullt och innehöll så virtuosa partier att det var omöjligt att spela i så högt tempo som han önskade. På premiären gick därför musiken alldeles för långsamt för att musikerna skulle hinna med. Ett par år senare gick tonsättaren med på att lätta upp instrumenteringen och vid nästa framförande 1879, blev symfonin en framgång. Även utomlands gjorde den succé och sågs som ett typexempel på samtida rysk musik. Liszt var en av de första som beundrade musiken, och Borodin skrev förtjust i ett brev till sin hustru 1877 från Weimar att han hade bett Liszt om några råd och hans ärliga åsikt, inte artigt utan konstnärligt konstruktivt. Men Liszt utropade: ”Ändra inget! Lämna den precis som den är. Strukturen är perfekt logisk. Det enda råd jag kan ge är att gå din egen väg, lyssna inte till någon annan. Du är alltid logisk, genial och fullständigt originell. Kom ihåg att Beethoven aldrig skulle ha blivit det han blev om han hade lyssnat på vad folk sa till honom.” Det är den första ryska symfoni som blev en europeisk framgång.
Stig Jacobsson

Innan konserten kan du njuta av en god bit mat. I pausen kan du köpa något gott. Vid vissa konserter håller vi även öppet i Övre Baren.

För mer information och menyer, tryck här!



Kontakt:

restaurangen@gavlekonserthus.se
026-172940

Varmt välkommen till Restaurang Gourmet BLÅ.