Datum och tid:

Torsdag 19 maj 2022, 18:00

Pris:

Trumpetelever från Kulturskolans El Sistema Andersberg

EL SISTEMA
1975 startade maestro José Antonio Abreu El Sistema, med fokus på inkluderande kör- och orkesterskolor i utsatta områden i Venezuela. Arbetet handlade då som nu, om gemenskap, glädje och framtidstro, där den sociala utvecklingen går hand i hand med den musikaliska.
Idag finns El Sistema i 70 nationer i världen. I Sverige använder 101 kulturskolor, skolor och förskolor metoden. Tillsammans innefattar det ca 10 000 barn och deras familjer. 29 professionella körer och orkestrar deltar också med kontinuitet.
Hösten 2015 startade Kulturskolan i Gävle verksamheten, i nära samarbete med Sätra rektorsområde. Hösten 2019 var det dags att också inkludera Andersberg.

Läs mer om Signal-festivalen här!

I Gävle är de 15 verksamma pedagoger anställda av Kulturskolan, och möter ca 700 barn i veckan. Förskoleklasser till och med årskurs 2 har sin verksamhet inom den obligatoriska skolans ram, precis som särskolan, och från årskurs 3 är deltagandet frivilligt.
En lyckad skolgång är en viktig nyckel för barnens framtid. Av den anledningen är ett av Gävles uppdrag att medverka till ökad måluppfyllelse i skolan samt att erbjuda en positiv fritidssysselsättning i sitt närområde.
I Gävle samarbetar vi med Gävle Symfoniorkester bl a genom ett mentorskap för våra äldsta elever och med gemensamma konserter, kallade Sida vid Sida.
Det är också vad hela El Sistema handlar om;
Unga individer som nyss har börjat spela sina instrument sida vid sida med professionella, etablerade musiker. Sida vid sida med vänner från skolan, sida vid sida när livet går som på räls och när det kan upplevas tufft. Sida vid sida, det är så vi vill bygga samhället, med respekt, tillit och kärlek.
"Det du lär dig i en kör eller orkester – övning, disciplin och samspel – är det du behöver för att skapa dig ett bra liv också utanför musiken."
Gustavo Dudamel, världsdirigent sprungen ur El Sistema, som tog El Sistema till Sverige