Signal 2022

SIGNAL är en hyllning till brassinstrumenten med musiker av internationell toppklass i en kavalkad av sprudlande musikrikedom.
SIGNAL går av stapeln 17-22 maj 2022 och innehåller allt från kammarmusik, jazz och symfoniorkesterkonsert där flera av konserterna har fri entré! Den prestigefyllda tävlingen SIGNAL-priset arrangeras för fjärde gången och inbjudan har gått ut till unga brassmusiker i Norden.
Från de lyriska tonerna från en viskande sordinerad trumpet till de majestätiska klangerna från vrålande tromboner, variationsrikedomen och möjligheterna är oändliga för en festival med brassinstrumenten i fokus.

 

Fördord:

"Efter fyra års tystnad skall Signal för sjätte gången ljuda över Gävle igen! 

Signal 2022 blir än mer omfattande än tidigare år med inte mindre än tio konserter. Programmet blir, som tidigare, en blandning av gammalt och nytt, av stort och smått, av allvar och humor. 

Vackert och våldsamt, smekande melodier och krävande disharmoni. 

En ensam trumpet och stora brassensembler. 

Vi får höra gräddan av svenska brassmusiker från en mängd olika genrer, en världssolist, och Gävles egna unga El Sistema-trumpetare. 

Vi skall också kora en ny vinnare av Signalpriset, en solisttävling för unga nordiska brassmusiker. 

Musiken öppnar våra sinnen. Provocerar. Låter oss fritt tolka och fantisera. Öppna öronen. Välkommen till Signal 2022."

 

Jonas Bylund-Konstnärlig ledare

STOCKHOLM CHAMBER BRASS

Tisdag 17 maj
Restaurangen 19.00

Den världsledande brassensemblen Stockholm Chamber Brass firade häromåret sitt 30-årsjubileum och har bakom sig en rad kritikerrosade cd. Medlemmarna är Urban Agnas och Tom Poulson trumpeter, Annamia Larsson horn, Jonas Bylund trombon och Dirk Hirthe tuba.

Program:
"Mike Svoboda - to good to be true"
Cathryn Miliken: Espiral
Mike Svoboda: Suite from Robin Hood, to good to be true
Mike Svoboda: Open Circle

Läs mer>>

Köp biljett>>

SWING SLING BRASS

Onsdag 18 maj
Restaurangen 19.00

Här kommer det att svänga rejält på SIGNAL. Då intar sju exhibitionister som kallar sig Swing Sling Brass scenen med sin rockenrollattityd och sina blåsinstrument. Det blir spännande, intressant, roligt och alldeles magiskt!

Läs mer>>

Köp biljett>>

LUNCHKONSERT

Torsdag 19 maj
Heliga Trefaldighets Kyrka 12.30
FRI ENTRÉ

Eric Jakobsson, tuba och Amelia Fridfors, trombon

Program:
Daniel Schnyder (1961-): Duo Concertante (2003)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Duett ur Trollflöjten
Steven Verhelst (1981-): Devils Waltz (2010)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Air
James N. Meador: Reciprocity (2005)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Sats 5 ur Cellosvit nr 1
Steven Verhelst (1981-): Lock Horns (2020)
Ingo Luis (1961-): Ihaca Stomp (2011)

Läs mer>>

Trumpetelever från Kulturskolans El Sistema Andersberg

Torsdag 19 maj
Foajén 18.00
FRI ENTRÉ

1975 startade maestro José Antonio Abreu El Sistema, med fokus på inkluderande kör- och orkesterskolor i utsatta områden i Venezuela. Arbetet handlade då som nu, om gemenskap, glädje och framtidstro, där den sociala utvecklingen går hand i hand med den musikaliska.
Idag finns El Sistema i 70 nationer i världen. I Sverige använder 101 kulturskolor, skolor och förskolor metoden. Tillsammans innefattar det ca 10 000 barn och deras familjer. 29 professionella körer och orkestrar deltar också med kontinuitet.
Hösten 2015 startade Kulturskolan i Gävle verksamheten, i nära samarbete med Sätra rektorsområde. Hösten 2019 var det dags att också inkludera Andersberg.
I Gävle är de 15 verksamma pedagoger anställda av Kulturskolan, och möter ca 700 barn i veckan. Förskoleklasser till och med årskurs 2 har sin verksamhet inom den obligatoriska skolans ram, precis som särskolan, och från årskurs 3 är deltagandet frivilligt.
En lyckad skolgång är en viktig nyckel för barnens framtid. Av den anledningen är ett av Gävles uppdrag att medverka till ökad måluppfyllelse i skolan samt att erbjuda en positiv fritidssysselsättning i sitt närområde.
I Gävle samarbetar vi med Gävle Symfoniorkester bl a genom ett mentorskap för våra äldsta elever och med gemensamma konserter, kallade Sida vid Sida.
Det är också vad hela El Sistema handlar om;
Unga individer som nyss har börjat spela sina instrument sida vid sida med professionella, etablerade musiker. Sida vid sida med vänner från skolan, sida vid sida när livet går som på räls och när det kan upplevas tufft. Sida vid sida, det är så vi vill bygga samhället, med respekt, tillit och kärlek.
"Det du lär dig i en kör eller orkester – övning, disciplin och samspel – är det du behöver för att skapa dig ett bra liv också utanför musiken."
Gustavo Dudamel, världsdirigent sprungen ur El Sistema, som tog El Sistema till Sverige

Läs mer>>

 

SIGNALKONSERTEN 2022

Torsdag 19 maj
Gevaliasalen 19.00

Gävle Symfoniorkester
Jeroen Berwaerts TRUMPET
Sascha Goetzel DIRIGENT

J. HAYDN Symfoni nr 39
K. SCHWERTSIK Divertimento Macchiato op.99 för trumpet och orkester
L.v. BEETHOVEN Symfoni nr 5

2007 beställde den svenske trumpetaren Håkan Hardenberger ett verk av tonsättaren Kurt Schwerstik. Verket kom att tituleras Divertimento Macchiato och spelas här av den belgiske trumpetsolisten Jeroen Berwaerts som har en bred repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik. Han har uruppfört många verk och framfört nutida repertoar av Eötvös, Hosokawa och Gruber. Berwaerts är omtalad för sin enastående tekniska kapacitet, sin sensitiva musikalitet och för sina fyndiga programläggningar av verk i skilda sammanhang i samarbete med orkestrar som NHK Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker och Konzerthausorchester Berlin. Han har studerat för den legendariske trumpetaren Reinhold Friedrich och varit professor i trumpetspel vid Hochschule für Musik i Hannover. Även jazz ligger Berwaerts varmt om hjärtat och 2017 släppte han CDn Signals from Heaven, där han var både trumpetsolist, jazzvokalist och bandledare.

Läs mer>>

Köp biljett>>

LUNCHKONSERT - STOCKHOLM CHAMBER BRASS

Fredag 20 maj
Gevaliassalens scen 12.30 

Stockholm Chamber Brass bildades 1988 och redan från början var målet att framföra musik komponerad just för dem, av både nya och mer etablerade tonsättare.
Stockholm Chamber Brass består av Urban Agnas och Tom Poulson som båda spelar trumpet, Annamia Larsson på horn, Jonas Bylund på trombon och Dirk Hirthe tuba.

Program
Viktor Evald: Quintet No 3
Fransicso Coll: Brass Quintet

FINAL SIGNAL-PRISET

Fredag 20 maj
Gevaliasalen 18.00
FRI ENTRÉ

Möt morgondagens stjärnor och tävlande i SIGNAL-priset som bjuder på en gemensam konsert. Flera av Sveriges internationella toppmusiker har startat sina karriärer med priser i såväl nationella som internationella solisttävlingar. Genom Signalpriset vill vi ge dagens unga brassmusiker en språngbräda för en framtida karriär.

Läs mer>>

GORAN KAJFEŠ TROPIQUES

Fredag 20 maj
Restaurangen 19.30

Goran Kajfeš har varit en del av den svensk pop- och jazzscenen i över tjugo år med band som Oddjobb, Nacka Forum och Subtropic Arkestra. Nu är han åter i Gävle Konserthus med Tropiques, en hypnotisk grupp som gör helt unik friformbaserad jazzmusik med influenser från världens alla hörn.
Lineup:
Johan Berthling – bas
Alexander Zethson – piano
Goran Kajfes - trumpet m.m
Johan Holmegard - trummor

Support: Anfinsen Atmosphere
Björn Atle Anfinsen kommer till Gävle Konserthus för att bjuda på en musikalisk resa tillsammans med sitt band "Anfinsen Atmosphere". Där kommer ni att få uppleva olika inslag av musikstilar som t.ex. rock, indie, jazz samt experimentell musik. Tonvikten kommer att ligga på improvisation, groove samt meditation. Välkomna till en konsert med atmosfär!"

Bandet:
Leo Krepper-Gitarr
Manne Skafvenstedt-Keys
Malte Bergman Byström-Bas
Noa Svensson-Trummor
Björn Atle Anfinsen-Trumpet

Läs mer>>

Köp biljett>>

 

SANDVIKEN BIG BAND

Lördag 21 maj
Gevaliasalen 19.00

Solister:
Karin Hammar-Trombon
Christine Carlsson-Trombon
Magnus Wiklund-Trombon
Nils Janson-Trumpet
Patrik Skogh-Trumpet

Sandviken Big Band är ett storband som funnits sedan 1968. Sandviken Big Band har under åren spelat med såväl nationella som internationella världsartister. Storbandets repertoar innehåller alster ifrån alla de klassiska storbanden. Duke Ellington och Count Basie har varit stora förebilder genom åren.

Läs mer>>

Köp biljett>>

Shakespeare in love

Söndag 22 maj
Gasklockan 18.00
FRI ENTRÉ

Stockholm Chamber Brass
Gävle Symfoniorkesters Brass
Gävle Symfoniorkesters Slagverk
Recitatör Erik Ehn
Dirigent Jonas Bylund

Henry Purcell - Suite from Fairy Queen
Henry Tomasi - Fanfare Liturgiques

Paus

Kärlekens förvandlingar – En föreställning med text av William Shakespeare och Magnus Florin till musik av bland andra John Dowland, Thomas Morley och Orlando Gibbons
Text av William Shakespeare och Magnus Florin.
Stockholm Chamber Brass
Erik Ehn- Recitatör

Sergey Prokoffiev (arr. Paul Archibald) - Suite from Romeo & Juliet

LÄS MER>>