Konsten i konserthuset

Flerhalsad cello

Flerhalsad cello

Den franskfödde konstnären Arman har under hela sitt liv varit en notorisk samlare - av antikviteter, kinesiskt porslin, afrikansk konst, av alla sorters ting och föremål. Genom sin far, amatörmålare och musiker, väcktes intresset och kärleken tidigt till såväl konsten som till musiken. Skulpturen "Flerhalsad cello", placerad i foajén i Gävle Konserthus är typiskt för Arman där han låter fragment av ett sönderstyckat musikinstrument fogas samman igen till en ny och annorlunda gestaltning.

Konst Tid Tanke

Konst Tid Tanke

Med ytorna täckta av bladsilver och bladguld i kombination med lager på lager av pigment och oljefärg förmedlar Marika Mäkeles stora triptyk ”Konst Tid Tanke" i Bo Linde-salen i Gävle Konserthus en stark och intensiv känsla av tradition och ceremoni.  Här kan bildens olika tecken läsas som en universell strävan mot kulturell förening oavsett genre och geografisk hemvist.

Notation

Notation

Det offentliga rummet är Gun Gordillos konstnärliga arena. Hennes utsmyckningar för såväl svenska som internationella uppdragsgivare har ett lätt och poetiskt anslag med en provokativ dimension. ”Notation” är ett verk i fyra delar för två rum som ger ljuset och lättheten påtaglig närvaro i ett i övrigt slutet rum.

Yngling med dubbelflöjt

Yngling med dubbelflöjt

Léo Holmgren, som var Sveriges sista myntgravör, var en passionerad konstälskare, en konstskatt som vännen Sven Hällgren ärvde. ”Yngling med dubbelflöjt” är gjuten 2009 på Bergmans konstgjuteri.

Holmgrens skulpturer har intagit en perifer plats i den svenska konsthistorien, och konstnären är mer känd som myntgravör. Han studerade med Carl Milles som lärare, vilket är en av orsakerna bakom donationen – ynglingen har, när löven har fallit, utsikt mot Milles ”Fem musicerande genier” på andra sidan Gavleån.